Teambuilding i ny mix

Torsdagen den första oktober var det dags för den traditionella gruppfälttävlan vid Norrbottens pansarbataljon. Närmare 40 lag med sammanlagt 350 soldater och officerare kom till start på morgonen.
– Syftet är att utvärdera soldatkunskaperna och stärka förbandsandan genom olika mer eller mindre fysiskt krävande tävlingsmoment, säger överstelöjtnant Anders Landewall, bataljonchef för 191:a mekaniserade bataljonen.

"Jag är väldigt nöjd med dagen hittills. Vi har ett bra lagarbete och skulle tro att vi ligger ganska bra till just nu. Tyvärr gick det inte så bra på momentet med skyddsmasken" säger vicekorpral Kristofer Häggberg, idag chef för grupp nummer tolv. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Flera grupper på väg mot handgranatsmomentet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Skyddsmaskmonteringen var det svåraste av momenten. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Stridsvagnshinderbanan - det fysiskt tuffaste momentet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Handgranatkastning där det gällde att träffa någon av de tre lådorna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Grupp nummer sex läser instruktionerna inför handgranatkastningsmomentet. Gruppchefen, vicekorpral Magdalena Pijewska verkar segerviss. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Gruppfälttävlan är en årligt återkommande tradition vid pansarbataljonen och tanken är att alla soldater och officerare vid bataljonen ska delta i någon form. De som är skadade eller av annan anledningen inte kan ingå i något lag fungerar istället som instruktörer.

Tävlingen startade vid halv nio på morgonen och deltagarna gick i mål under senare delen av kvällen. Under dagen får de deltagande lagen orientera mellan olika stationer runt om i närområdet där de ska genomföra momenten handgranatskastning, hinderbana, sjukvårdstjänst, skyddsmaskmonteringsövning, avståndsbedömning, materielkontroll, vapenhantering och ett skjutmoment med automatkarbin 5. Alla deltagare bär stridsutrustning och stridspackning under hela tävlingen, totalt cirka 20 kilo.

Bevara stridsvärdet

Under de drygt 13 timmar tävlingen pågår möter deltagarna inte bara på utmaningar på de olika stationerna, de får även öva upp förmågan att upprätthålla sitt eget stridsvärde under dagen. Dessutom trimmas gruppchefernas ledaregenskaper då det är gruppchefen som ska se till att hela gruppen bevarar stridsvärdet genom att vidta lämpliga åtgärder såsom att hålla sig torra och varma, få i sig energi och se till att mindre skavanker såsom skavsår och liknande ses över.

Mixade lag

Nytt för i år är att lagen är mixade. Tidigare har grupperna satts ihop inom respektive kompani men i år består alltså grupperna istället av personal från olika kompanier. Och givetvis finns det en tanke bakom det nya upplägget.
Genom att mixa lagen hamnar du helt plötsligt i en grupp där du nu ska samarbeta med personer du kanske inte känner överhuvudtaget. Det stärker förbandsandan på bataljonen ytterligare, säger Anders Landewall.

Från början var det lite osäkert över hur de mixade lagindelningarna skulle tas emot men under dagen var tongångarna överväldigande positiva.

Jag tycker det fungerar jättebra. Det blir en bra blandning av nya och mer erfarna deltagare, säger vicekorpral Magdalena Pijewska, för dagen gruppchef för grupp nummer sex.

Fysik och kunskap

Det fysiskt mest krävande momentet under dagen var stridsvagnshinderbanan som gick ut på att hela gruppen skulle ta sig runt och över en stridsvagn. De skulle inte bara transportera sig själva utan hade även en laddblind-granat från stridsvagnen med sig hela vägen.
Ett jobbigt moment men jag tycker det gick bra. Jag är väldigt nöjd med dagen hittills. Vi har ett bra lagarbete och skulle tro att vi ligger ganska bra till just nu. Tyvärr gick det inte så bra på momentet med skyddsmasken, säger vicekorpral Kristofer Häggberg, idag chef för grupp nummer tolv.

Kristofers grupp var dock inte ensamma om att misslyckas på skyddmaskmomentet som gick ut på att ändra skyddmasken så att den passade en vänsterskytt om du själv var högerskytt, och vice versa. Tre minuter hade de på sig och efter två och en halv minut stod många med masken i handen och ansåg sig färdiga efter att ha flyttat filtret till rätt sida.
Här kuggade de flesta då de inte kom ihåg att flytta tätningslocket på insidan av masken till samma sida som filtret sitter på, så att luften du andas in tar vägen förbi glasen och håller borta eventuell imma, säger kapten Magnus Söderström, stationsansvarig.