Propagandatävling

Jaberget by Night är en propagandatävling för nattorientering. Tävlingen är vare sig lång eller extremt svår. Däremot finns en hel del trickigheter inblandade. Stress i form av masstart, gafflade banor, stora mängder stigar, störande stadsljus och mötande löpare gör att den som vill placera sig väl får koncentrera sig ordentligt för att nå framgång.

I väntan på start. Rått kallt väder kräver det lilla extra när det gäller klädseln och att stå ut med kylan och fukten.
I väntan på start. Rått kallt väder kräver det lilla extra när det gäller klädseln och att stå ut med kylan och fukten.
I väntan på start. Rått kallt väder kräver det lilla extra när det gäller klädseln och att stå ut med kylan och fukten. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Start! Kopplet av löpare ger sig ut i terrängen, väl medvetna om att de måste göra sitt eget lopp för att inte springa bort sig. Notera löparna till höger, de militära, och deras lampor som är klena i förhållande till de civila längst fram.
Start! Kopplet av löpare ger sig ut i terrängen, väl medvetna om att de måste göra sitt eget lopp för att inte springa bort sig. Notera de svagare lamporna till höger som den militära personalen använder! Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Kristin Olovsson från Rehns BK sprängde målsnöret först, men utanför garnisonsmästerskapet. Kristin är en löpare i den svenska eliten inom orientering.
Kristin Olovsson från Rehns BK sprängde målsnöret först, men utanför garnisonsmästerskapet. Kristin är en löpare i den svenska eliten inom orientering. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Målgång! Fast man kommer in först behöver det inte betyda att man vann.
Målgång! Fast man kommer in först behöver det inte betyda att man vann. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Lamporna ses lite här och där i den becksvarta natten. Gaffling betyder att alla inte springer samma bana utan har kontroller i höjd med varandra. Något som kan leda till diskning om man stämplar fel.
Lamporna ses lite här och där i den becksvarta natten. Gaffling betyder att alla inte springer samma bana utan har kontroller i höjd med varandra. Något som kan leda till diskning om man stämplar fel. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Lennart Karlsson från Umeå orienteringsklubb lade banorna denna kväll. Här går han igenom startlistan med chefen för Västerbottensgruppen, Stefan Janse.
Lennart Karlsson från Umeå orienteringsklubb lade banorna denna kväll. Här går han igenom startlistan med chefen för Västerbottensgruppen, Stefan Janse. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Mats Wikberg var aftonens tävlingsledare.
Mats Wikberg var aftonens tävlingsledare. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Även civila deltagare som inte är anställda i Umeå garnison fick en möjlighet att tävla denna kväll. De deltog inte i garnisonsmästerskapet.
Även civila deltagare som inte är anställda i Umeå garnison fick en möjlighet att tävla denna kväll. De deltog inte i garnisonsmästerskapet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

– Som vanligt så blev det en duktig orienterare som vann, sade tävlingsledaren Mats Wikberg efter att målgången var klar. Banorna har varit korta och det har varit ganska tätt mellan kontrollerna men det kan banläggaren berätta mer om.

Säsongens idrott

Hösten med sitt mörker gör självklart att det blir säsong för nattorientering. Trots täckande moln och en råkall dimma under dagen hade nästan 50 tävlande samlats från Totalförsvarets skyddscentrum och I 19:s Västerbottensgrupp för att göra upp om årets garnisonsmästerskap i Umeå. Till det kom inbjudna från civila föreningar och även FOI i Umeå. Självklart tävlade de utanför det militära garnisonsmästerskapet.

Dagen hade plockat fram lite mer tidstypiskt höstväder än det som rått under de senaste två veckorna. Låga fuktiga moln i kombination med en kylande dimma och en temperatur bara ett par grader över noll. Trots lite bättre väder under sena eftermiddagen utgjorde tiden före start en kylande verksamhet och ögonblicken efter målgång till en ångande, rykande och frustande uppvisning i viljestyrka.

– Tävlingen har gått bra, sade en som vanligt lugn och mycket nöjd Lennart Karlsson från Umeå orienteringsklubb som hade lagt kvällens banor. Längden har legat på mellan två och en halv och tre komma två kilometer med medelsvåra kontroller. Det i kombination att de tävlande bara får använda Försvarsmaktens ficklampa har varit alldeles tillräckligt för att utse värdiga segrare till de vandringspris som står på spel i både dam- och herrklassen.

Värdiga segrare

Segrade i 2015 års garnisonsmästerskap i nattorientering gjorde Marita Wikner i damklassen och Peter Nilsson bland herrarna. Segerpokalerna kommer att överlämnas till dessa välförtjänta vinnare vid den personalinformation som kommer att genomföras inför julen.