Nya motormän på väg mot sin flytande arbetsplats

Oscar Hedin, 20, och Dennis Åkerlund, 23, sitter i en av stödfartyget Carlskronas mässar och väntar på att hämtas upp av sitt nya fartyg, korvetten Malmö. De har just avslutat sin yrkesutbildning till motorman och mönstrar på mitt under marinens stora höstövning Swenex 15.

Oscar Hedin och Dennis Åkerlund med HMS Härnösand i bakgrunden. Härnösand tillhör samma division som deras nya arbetsplats Malmö.
Oscar Hedin och Dennis Åkerlund med HMS Härnösand i bakgrunden. Härnösand tillhör samma division som deras nya arbetsplats Malmö. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

‒ Det ska bli kul att se vad man gettsig in på, säger Oscar och ler. Jag vill leva sjömanslivet och vara till sjöss och arbeta.

Att åka på sjön är inget nytt för Oscar som varit sjöräddare i Sjöräddningsällskapet. I januari började han sin grundläggande militära utbildning (GMU), och nyligen avslutade han yrkeskursen till motorman.

Hans blivande kollega och kurskamrat Dennis har tagit en lite krokigare väg till yrket. GMU gjorde han i Hemvärnet 2011, och året efter blev han förare på stridsfordon 90 med placering på regementet P4 i Skövde. 

‒ Jag bytte till marinen för att jag ville bli tekniker. Då är ett fartyg ett bra alternativ för där finns det fler tekniska system än i ett av arméns fordon.

Oscar nickar instämmande. På en korvett handlar det om allt från dricksvattenrening till de stora motorer som driver fartyget.

‒ Många i min ålder funderar på vad de vill jobba med, jag vet att det är det här jag vill, att vara motorman är ett brett yrke.

Förväntansfulla och lite spända

Bägge är förväntansfulla inför sin tjänstgöring på korvetten Malmö om bara några timmar. Där blir de en del av en besättning som bokstavligt talat kommer att jobba ihop i vått och torrt.

‒ Man blir familj med allihop ombord, både officerare och sjöman, säger Dennis som redan tillbringat några månader på Malmö i våras före sin yrkesutbildning.

Han ser fram mot att återvända till sitt fartyg, och även Oscar tycker det känns spännande att komma till en korvett.

‒ De ser coola ut och så har de ju gasturbiner, säger han.

Snart är dags för Oscar och Dennis att bege sig till mindäck för att klättra ner i den räddningsbåt som kommer att ta dem till deras nya arbetsplats. 

- Vi ser fram emot att hälsa dem välkomna ombord, säger Niklas Wiklund som är fartygschef på HMS Malmö och nu får förstärkning i besättningen.