Nu är militära OS i Korea igång

Military World Games är ett av de största idrottsevenemangen i år med närmare 3 700 deltagare från hela världen. Sverige deltar med drygt 100 idrottare och ledare i åtta av de totalt 24 grenarna.

Daniel Karlsson, militär femkamp, i hinderbanan. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Med en OS-liknande start på stadion utanför Mungyeong invigdes spelen med både fyrverkerier, drakar och fackeltändning. Arrangörslandet Sydkorea hade inte sparat på något vid invigningen utan mängder av dansare framförde traditionella koreanska danser. Stadion som tar cirka 20 000 åskådare var i princip fylld och till det tillkom ett par tusen militära idrottare med ledare på innerplan som avslutade invigningen med en gemensam dans, mäktigt att se och uppleva.

Sydkorea står i år värld för det som kallas för militära OS eftersom det vart fjärde år samlar idrottare från hela världen till en veckas spel. Friidrott, fotboll, golf och handboll är några av de grenar som genomförs men där Sverige inte deltar. Sverige har valt att delta i de mer traditionellt militära grenarna som militär femkamp, marin femkamp, flygfemkamp, orientering, skytte samt fäktning, triathlon och maraton.
Military World Games är slutmålet för de elitidrottare som finns i Försvarsmakten.

− Genom mitt arbete får jag möjligheten att träna på elitnivå och komma ut och tävla så här utomlands. Det är en fantastisk förmån säger Nina Ahlander som deltar i orientering och till vardags arbetar på Helikopterflottiljen i Linköping.

Även om det idrottsliga står i fokus för våra deltagare så finns det även en mer allvarsam bakgrund där idrotten är ett medel för att verka fredsskapande. Här får militäridrottare och ledare möta varandra i idrottslig kamp samtidigt som man umgås över gränserna. Korea är årets arrangör men den organisation som står bakom de militära tävlingarna är CISM. CISM är det internationella militärsportförbundet som bildades 1946 och är av FN erkänd partner för fredsfrämjande verksamhet. Organisationen är den i dag största globala idrottsorganisationen efter den olympiska rörelsen, med 134 aktiva medlemmar. Sverige och övriga nordiska länderna har sedan organisationens start haft en framträdande roll inom organisationen.

I helgen har spelen startat med några av de grenar som svenskarna deltar i. Först ut var fäktning med sabel där Caroline Persson från Hemvärnet tyvärr inte gick vidare från gruppspelet men hon var nöjd ändå

− Det var mycket lärorikt och med tanke på att de andra var världsfäktare så är jag nöjd. säger Caroline.

Även de militära och marina femkamparna har startat sina tävlingar med personliga delrekord på hinderbanan för Daniel Karlsson som är reservofficer. Femkamparna fortsätter sina tävlingar under veckan så vi har all anledning att återkomma till dem. För övriga så fortsätter förberedelserna på plats inför sina tävlingsdagar.