Larmet går

”ARKEN” TESTADE BEREDSKAPEN

På torsdagmorgonen gick larmet på Norrbottens regemente. Beredskapsövningen Arken var igång och tillgänglig personal ur 191:a mekaniserade bataljonen samt 12:e hemvärnbataljonen ringdes in. Efter ordergivning och lastning bar det av mot Luleå och flygplatsen, Luleå Kallax flygplats. Och färden gick genom centrala Luleå.
– Normalt skulle vi inte gå genom stan om vi skulle åka till flygplatsen från Boden. Idag har vi dock valt den vägen för att visa omvärlden att vi finns och att vi övar, säger övningsledaren överstelöjtnant Mats Ludvig.

Hemvärnsmän ur Norrbottensbataljonen bevakar infarten till Luleå Kallax flygplats. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Enheterna ur 191:a mekaniserade bataljonen avlastar utanför Luleå Hockeys hemmaarena, Coop Norrbotten Arena. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
John Gustafsson, soldat på I 19 intervjuas av P 4 Norrbotten. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
"När vi hörde att det gick larm på bataljonen i morse förstod man att det var nåt på gång. Jag tillhör ett annat kompani men jag och flera andra fick rycka ut så att vi fick ihop folk till det här. Jag tycker ändå det har gått bra idag trots att det blev kort varsel, alla har varit positiva och haft viljan att lösa uppgiften så bra som möjligt" säger förste sergeant Emil Andersson, vagnchef på ett av stridsfordonen som deltog i övningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
"Jag var egentligen ledig idag men eftersom det inte fanns tillräckligt många förare i tjänst så fick jag hoppa in i uniformen och åka till jobbet. Men det är ingen fara, det är bara bra att vi får visa vad vi kan när det går ett larm" säger Frida Vinsa, förare på tungtransportplutonen. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 i rondellen utanför Kulturens hus. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
Stridsfordonsföraren Daniel Pettersson och hans eldledningsgrupp fick avbryta övningen med Artilleriregementet för att rulla till garageplanen och lasta vagnen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
På eftermiddagen avlöste enheterna ur 191:a mekaniserade bataljonen soldaterna ur Norrbottensbataljonen vid Luleå Kallax flygplats. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Dragbilarna med last på väg mot Coop Norrbotten Arena i Luleå. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Stridsfordonen på väg över Luleälv. Foto: Jesper Sunsdtröm/Försvarsmakten
Hemvärnsplutonchefen löjtnant Joakim Wallbing ger order till sin pluton innan avfärd mot Luleå Kallax flygplats. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Bakgrunden till dagens övning är det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld och vid en eventuell beredskapshöjning är Luleå Kallax flygplats en av de strategiskt viktiga platserna som ska skyddas och bevakas vid en höjd beredskap.

Få kände till övningen

För att öva beredskapen vid förbanden har dagens övning planerats i en snäv krets och inte varit känd för de övade enheterna innan larmet kom från staben vid Militärregion Nord under morgonen.
– Länsstyrelsen, polisen och flygplatsen har kontaktats innan, men på I 19 är det nog endast ett tiotal som känt till övningen. Alla de friktioner som uppstår när man inte riktigt vet vad som ska hända, de vill vi ju ska hända. På så sätt kan vi ju förbättra vår plan, säger Mats Ludvig.

När larmet gick befann sig stridsfordonsföraren Daniel Pettersson och hans eldledningsgrupp ute på Bodens södra skjutfält där de övade tillsammans med Artilleriregementet.
– Vi fick möjlighet att lämna övningen så det var bara att packa ihop och ta sig in till garageplanen fortast möjligt. Hittills har det gått bra. Fast det ska bli skönt att få vara helt ledig under nästa vecka, säger han innan gruppens stridsfordon rullar iväg för att lastas på dragbilens släp för vidare färd mot Luleå.

Alla var dock inte i tjänst när larmet gick under torsdagen. I alla fall inte till en början.
– Jag var egentligen ledig idag men eftersom det inte fanns tillräckligt många förare i tjänst så fick jag hoppa in i uniformen och åka till jobbet. Men det är ingen fara, det är bara bra att vi får visa vad vi kan när det går ett larm, säger Frida Vinsa, förare på tungtransportplutonen.

Hemvärn och yrkessoldater

Under övningen deltog sammanlagt omkring 150 soldater ur 12:e hemvärnsbataljonen och 191:a mekaniserade bataljonen. Snabbast iväg på förmiddagen var Hemvärnet som säkrade flygplatsen innan styrkorna med stridsfordonen kom till platsen och tog över några timmar senare.
– Det här är en normal uppgift för oss. Skillnaden är att vi i dag jobbar fullt synliga. I normala fall hade vi jobbar mera dolt, säger hemvärnsplutonchefen löjtnant Joakim Wallbing.

Och han nöjd med dagens verksamhet.
– Det är lite småsaker vi behöver fixa men i det stora hela har det gått bra. Nästa gång ska vi kapa tiden rejält, säger han.

Eldsjälar i grönkläder

Hemvärnsmännen Robert Lindström och Markus Lundqvist befinner sig nu på plats utanför Luleå Kallax flygplats. När larmet gick tidigt i morse befann de sig dock 14 mil bort, hemma i Arvidsjaur. Trots det var det inga tveksamheter när de fick uppgiften att inställa sig i Boden.
– Det enda vi fick veta när larmet gick var att vi skulle till vår samlingsplats i Boden. Sedan fick vi höra att vi skulle bevaka ett skarpt objekt, vilket alltid är extra spännande, säger Robert Lindström, som varit med i hemvärnet i ”minst 15 år”.

Markus är hemvärnssoldat sedan fem år och arbetar till vardags som kock på ett äldreboende i hemkommunen.
– Det är alltid roligt att vara med på övningarna. Jag uppskattar framför allt gemenskapen och att få träffa nya människor.

Logistikövning

I uppstarten av beredskapsövningen genomfördes samtidigt en logistikövning i samverkan med Försvarsmaktens Logistik, FMLOG, där man lastade skarp ammunition till beredskapsstyrkan.
– En bra, realistisk och nyttig övning där vi har fått verifiera att organisationen stödjer metoden för att hämta ut ammunition vid en ”skarp” situation, som denna, säger major Mårten Öyen, i övningsledningen.