Livgardets dragonmusikkår turnerade i Göteborg och Helsingborg

Under helgen bjöds Göteborgare och Helsingborgare på en ovanlig syn. Bilar, bussar och spårvagnar stannade och gav plats åt Livgardets dragonmusikkår som paraderade genom städerna och spelade musik till häst.

Livgardets dragonmusikkår i Helsingborg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår i Helsingborg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår får stöd av polisrytteriet i Göteborg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår i Helsingborg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår i Helsingborg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Göteborgs hemvärnsmusikkår spelade på Gustaf Adolfs torg i Göteborg Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Historiska föreningar ur Riksförbundet Sveriges Militärhistoriska Föreningar, RSMF, deltog i Göteborg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Föreningen för den beridna högvakten var på plats och träffade nya och gamla medlemmar. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Backstage Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Nallen Cesar har skickats ut på äventyr i världen av klass 2C på Björknässkolan i Nacka. Den som vill får ta med Cesar på äventyr och under helgen fick Cesar följa med på turné med parad och konsert. Efter Göteborgskonserten köade delar av publiken för att få bli Cesars nya beskyddare. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livgardets dragonmusikkår spelar i Göteborg Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Tusentals människor mötte upp längs gatorna i de båda städerna och i respektive stad bjöds det även på figurativa program med musik och kvällskonsert.

- Min man gjorde lumpen på kavallerikasern i Stockholm och idag har jag kommit hit med min dotter, som går i ridskola, för att titta på hästarna. Det är kul att ni kommer hit, sa Sara Orsmark i Helsingborg.

Turnén började i Helsingborg där den lokala föreningen Kungliga Skånska Kavallerisqvadronen mötte upp med 20 hästar. Helsingborgs polisrytteri såg till att hästekipagen gavs fri lejd till Henry Dunkers plats där det figurativa programmet genomfördes. På plats fanns även Föreningen för den beridna högvakten som, tack vare sina medlemmar runtom i Sverige, finansierar hästarna som Livgardets musiker och soldater rider på.

Under söndagen kördes ett liknande program i Göteborg där musikerna bjöd på uppvisning på Gustav Adolfs torg. Under paraden deltog även de lokala föreningarna Bohus-Elvsborghs Caroliner och Riksförbundet Sveriges Militärhistoriska Föreningar, RSMF.

- Vi arbetar helt ideellt med att levandegöra militärhistoria från 1300-talet. Det som driver oss är intresset för militärhistoria, det sociala umgänget och alla upplevelser som vi får dela, sa Gro Olsen, informationsansvarig på RSMF.

På söndagskvällen höll musikerna konsert i Sjöströmsalen på Högskolan för Scen och Musik.

- Det har varit en intensiv helg och det gäller att man håller huvudet kallt och är fokuserad. Samtidigt är det jättekul att kunna åka ut på en resa tillsammans och visa vad vi kan. Vi är ett jätteskönt gäng och alla hjälps åt med hästarna och ställer upp när det behövs, sa Joachim Müller som spelar soprankornett.

Viktigt att ta hand om hästarna

Att hästarna mår bra är A och O under en resa med långa transporter och under turnén fick dragonmusikkåren värdefull hjälp av hästskötare från den ideella försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan.

- Vi ger hästarna foder och vatten och hjälper till med lastning om det behövs. Efter en lång transport ser vi till att de får komma ut och röra sig och att de alltid har det rent och snyggt, sa Pia-Lena Jansson som arbetat i Svenska Blå Stjärnan sedan 80-talet.

Efter en lyckad turné kunde musikkåren återvända till Livgardet under måndagen.