Jubileum med tekniken i centrum

Försvarsmaktens tekniska skola firade tio år och lockade många besökare till evenemanget Teknik i Försvarsmakten – En upplevelsedag på FMTS. Med allt från spika-i-en-spik tävling till flyguppvisningar visade FMTS upp hela sin bredd.

Draken var på plats. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Marinens musikkår Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Markstridsuppvisning Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Klättra på stridsvagn är alltid populärt. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
FMTS senaste teknik-simulatoranläggning används för att utbilda tekniker till Helikopter 14. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
En titt in i JAS39 Gripens cockpit. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Det gick att prova på hur det är att bära full stridsutrustning. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Att köra radiostyrd båt var populärt bland barnen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Härligt muller från P51 Mustang och Spitfire. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Ljudlöst ögongodis för dubble världsmästaren i segelflyg, Johan Gustafsson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Örjan Nilsson, FMTS första chef, var imponerad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
En fantastisk dag på jobbet, tyckte FMTS chef Stig-Olof Krohné och ställföreträdande chef Jan Kinnander. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Jan och Joel Sjöström hade tagit sig till Halmstad från Ängelholm för att besöka evenemanget. En väl spenderad lördag tyckte de både.

– Vi har en mycket trevlig dag här, berättade Jan. Här finns en väldigt bra kombination av information och saker att testa på.
– För mig är flyguppvisningen höjdpunkten, förklarade Joel Sjöström, som också erkände att tankarna finns på en framtid i Försvarsmakten.
– För mig är det helheten, sa Jan Sjöström. Med marinen, armén och flygvapnet, alla representerade är det hela bredden som är kul att se.

Av alla attraktioner fanns det vissa som köerna blev lite extra långa på. Att åka Pansarterrängbil 360, titta in i en stridsbåt 90, flyga SK 60-simulator, klättra på stridsvagn 122 och skjuta luftvärnsrobot i simulator.

FMTS chef, Stig-Olof Krohné, höll tal och berättade om resan fram till idag och om verksamheten vid skolan.
– Det är svårt att på några få minuter beskriva den komplexa verksamhet som idag bedrivs här, erkände han, men gjorde ändå ett försök.
– FMTS är Försvarsmaktens största skola som varje år utbildar cirka 6000 elever fördelat på över 800 kurser. Vi utbildar teknisk personal som verkar runt om i hela landet och vi utbildar till alla försvarsgrenarna. Vi har också ett eget krigsförband, den tekniska bataljonen, som till stor del består av anställda soldater och dagligen verkar över hela landet från Boden i norr till Revinge i söder.

Efter chefens tal med fyrfaldigt leve för jubilaren, startade flyguppvisningen. SK 60 inledde uppvisningen. De gamla klassiska stridsflygen Spitfire och P51 Mustang gav ifrån sig ett fantastiskt muller. Därefter följde en uppvisning i segelflyg av den dubble världsmästaren, Johan Gustafsson. Jas 39 Gripen blev en uppskattad final.

I vimlet av besökare dök FMTS första chef, överste Örjan Nilsson, upp.
– Jag är mycket imponerad. Dels över hur FMTS utvecklats på tio år, och dels över dagens arrangemang. Det är kul att att vara tillbaka och jag önskar skolan lycka till för nästa tio år.

– Vilken fantastisk dag på jobbet!, summerade Stig-Olof Krohné dagen.