Armén laddar batterierna

Klockan är strax efter fem. Den sena eftermiddagssolen lyser genom trädkronorna. Det doftar mossa och söta blåbär. Tystnaden, bortsett från några fågelkvitter är påtaglig. Det vilar ett lugn över platsen. Lugnet före stormen. I fjärran hörs motorljud som närmar sig i hög fart. Strax är slingan i skogen fylld av stridsfordon och den friska skogsluften har fått konkurrens av frän maskinlukt och diesel. Den enda tystnaden som råder är radiotystnad.

Flera stridsfordon på rad i skogen vid en tankningsstation.
Stridsfordonen står på rad redo att bli tankade och klara för strid igen.  Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Soldater tankar ett stridsfordon i skogen.
Marcela Wättring på Trängregementet tankar ett stridsfordon.  Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Ett stridsfordon blir tankat.
Tankning- och laddningsomgång, tolo pågår.  Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
En tjejsoldat, svartmålad i ansiktet, står i skogen med stridsfordon i bakgrunden.
Marcela Wättring, soldat på Trängregementet är med i tologruppen i övningen. Hon är en av dem som hjälper till att tanka stridsfordonen.  Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

 Vi får inte prata i radio när vi genomför tolo, tankning- och laddningsomgång, för då kan fienden höra var vi befinner oss och kan slå ut oss, förklarar en av soldaterna som håller på att tanka sitt fordon.

Maskerade med nät och granris är tankbilarna uppradade med jämna mellanrum och smälter in som rekvisita bland skogens träd och buskar. Fordonen kör in på en slinga i skogen som är upplagd så att de inte ska behöva möta varandra. Det ska vara så smidigt som möjligt att ta sig runt och samtidigt få det man behöver.

 Vi fungerar ungefär som en mack, säger Marcela Wättring på Trängregementet.

Trängregementet förser de stridande förbanden med diesel och ammunition och om förbanden har bett om det i förväg så kan de också få mat, vatten och sjukvård vid sådana här tillfällen.

 Det är roligt. Alla måste få drivmedel och ammunition och hela kedjan måste fungera, det är viktigt, säger Marcela.

För en pluton med fyra stridsfordon tar det cirka 15 minuter. Den här gången är det ungefär 50- 60 fordon som ska åka igenom slingan i skogen för att ladda sina batterier inför nästa utmaning.