Rapport från Somalia

Situationen i Somalia under Ramadan är spänd. Denna, för muslimer heliga månad, verkar vara en utmaning för Al Shabab att göra illdåd i Somalia. Hitintills har Al Shabab utfört en del attacker i Mogadishu, men de flesta större attacker har utförts utanför Mogadishu: i Kismaayo, Leego och Afgooye distriktet. Bedömningen är att en större attack kan inträffa i Mogadishu de kommande dagarna. Detta är realiteten för närvarande i Mogadishu och för de som tjänstgör inom EUTM Somalia.

Från vänster; Ulf Starefelt, Johan Lönnefelt, Ulf Siverstedt, Oscar Peterson, Joakim Sundh och Lars Karlsson som passar på att sända sommarhälsningar till Sverige! Foto: Försvarsmakten

Personalen har sedan första april påbörjat EUTM:s fjärde mandat. I korthet innebär det att de fortsätter att ge somaliska armén erforderliga specialkurser, men att de även utbildar somaliska instruktörer så att somaliska armén kan börja utbilda självständigt och att EUTM övervakar detta.

Rådgivning till somaliska försvarsdepartementet och somaliska arméns högkvarter är den andra stora verksamheten som har intensifierats under det nya mandatet. Syftet med rådgivningen är att försöka skapa ett fungerande försvarsdepartement som har kapaciteten att leda den kommande utvecklingen av den somaliska försvarsmakten. För att få ordning på den militära strukturen implementeras nu Guulwade-planen. Den syftar till att organisera en somalisk arme om 10 900 soldater, som kan fortsätta kampen mot Al Shabab. Utöver detta planerar EUTM för lämpliga projekt som stödjer uppdraget.