Försvarsmaktens IT-kompetens i topp

Försvarsmakten kammade nyligen hem förstapriset i en internationell tävling inom IT-säkerhetsområdet. Teamet som vann tillhör IT-försvarsförbandet inom Försvarsmaktens Telenät och Markteleförband.

Några ur teamet som vann i den internationella tävlingen inom IT-säkerhetsområdet. Foto: Försvarsmakten

Bland ett 30-tal tävlande lag lyckades ett fyrmannalag från Försvarsmaktens Computer Emergency Response Team, FM CERT, bäst och snabbast lösa ett antal tekniska problem kopplat till IT-säkerhet. Tävlingen, som pågick under hela konferensveckan, ställde höga krav på kunskap och förmågan att jobba under tidspress, och har hög prestige i branschen.

– Det blev en hård kamp framför allt mellan de fem bästa. Vinsten är ett bevis på hur väl våra tekniker står sig i en internationell jämförelse. Vi jobbar målmedvetet med ständig kompetensutveckling och det här är ett kvitto på att våra skickliga tekniker håller högsta kompetens, säger Ulf Skoglund, chef för FM CERT.

Under konferensen anordnades ett antal föreläsningar och workshops inom olika IT-säkerhetsområden. Erik Hjelmvik, IT-säkerhetsincidenthanterare vid FM CERT, höll en välbesökt workshop inom avancerad nätverksforensik. Deltagarna fick till uppgift att undersöka nätverkstrafiken till och från en smittad dator under ledning av Erik Hjelmvik, som gav tips om vad man skulle leta efter och vilka metoder som kan vara lämpliga vid en undersökning av det här slaget.

Tävlingen hölls i samband med den årliga IT-säkerhetskonferensen som anordnas av FIRST.

FIRST är en internationell icke vinstdrivande organisation som består av över 300 medlemmar från både den offentliga och privata sektorn.