Försvarsmakten kamouflerar inte HBTQ

På Östermalms IP är förberedelserna för Stockholm Pride i full gång. Årets tema; att göra slut kommer prägla Försvarsmaktens deltagande under den kommande veckan.

I Pride Park, på Östermalms IP finns personal från Försvarsmaktens samtliga delar representerad.  Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Josefine Wase, 18 år provar testmaskinen som finns i Försvarsmaktens monter i Pride Park.  Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
– Många frågar hur Försvarsmaktens förhållningssätt till HBTQ-frågor har förändrats sen värnplikten försvann, andra frågar om utrustning. Det är jättekul att många är intresserade, säger Louise Rosdahl, yrkesinformatör på Blekinges Flygflottilj.  Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten

– Temat går att tolka på olika sätt, vi tolkar det som att göra slut med gamla värderingar, normer och idéer. Att delta i prideveckan är ett självklart och viktigt ställningstagande, säger Helena Hoffman, HR-strateg för frågor som rör jämlikhet och jämställdhet.  

Det är sjunde året i rad som Försvarsmakten deltar. Anställda representerade från hela Försvarsmakten kommer att finnas på plats och möta besökarna i Pride Park.

– Vårt yttersta uppdrag är att skydda mänskliga rättigheter, något som vi inte bara säger utan även uttrycker i handling. Vårt engagemang under de kommande dagarna är ett exempel på detta, säger Helena Hoffman.

På onsdag, den 29 juli slås portarna upp i Pride Park på Östermalms IP. Helena Hoffman hoppas att många besöker Försvarsmaktens monter, provar den populära testmaskinen och frågar många frågor.

– Den här kommer bli en bra vecka på många sätt, vi väntar otåligt på att sätta igång, säger hon.