Lyckad flygdag på Såtenäs med dubbelt jubileum

F 7 fyllde 75 år och Transportflygplanet TP 84 Herkules fyllde 50 år

Närmare 50 000 besökare bedöms ha gästat Skaraborgs flygflottilj, F 7, under årets flygdag. Man passade på att fira ett dubbeljubileum; flottiljen fyller 75 år och transportflygplanet TP 84, ”Herkules” fyller 50 år i Sverige och Europa.

Lufttankning, från ett ombyggt Herculesflygplan till två JAS 39 Gripen, förevisades för första gången på en flygdag. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
- Det här är mycket roligare än att vara hemma och lägga marksten, vilket var mitt alternativ, konstaterade Olov Munkstrand (till vänster), här med sin fru Sofia. Egentligen var det vännen Ola Miberg som lockat med honom till Såtenäs. Ola gjorde lumpen på F 7 och missar helst inte en flygdag. Till höger Olas fru Lena, med lilla dottern Julia i famnen och Alexander mellan pappa och mamma. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Marinens musikkår underhöll besökarna med en lång rad fina musikstycken. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
En av Försvarsmaktens senare nyförvärv är den amerikanska Black Hawk, eller med svensk beteckning; Helikopter 16. I förevisningen agerade den MEDEVAC, det vill säga evakuering av skadad till fältsjukhus. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Ett Herculesplan fällde fallskärmsjägare, som senare blev "påskjutna" i det spelade scenariot ... Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
... Fallskärmsjägarna fick då begära hjälp av flygvapnet som simulerade bombfällning. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Även våra nordiska grannländer var med på ett hörn och visade upp sina transportflygplan. Här en norsk Hercules. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Det allra största transportplanet var en C-17 Globemaster, som Sverige har tillgång till genom ett samarbetsavtal med flera andra länder. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Även inne i hangarerna fanns en del intressanta utställningar. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Veteranflyplan fanns också med i utställningen, som här J32 Lansen. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

Ett omfattande flygprogram bjöds i luften med såväl alla operativa flygplan som många gamla veteranflygplan. Det fanns även ett stort utställningsområde där flygplan, helikoptrar och annan utrustning visades upp. Att luftförsvaret i Sverige består av både Flygvapnet och Luftvärnet markerades genom att Lv 6 ställt upp radarn UndE 23 och en robotgrupp 70.

Att solen stekte var knappast en överdrift, denna en av sommarens hittills varmaste dagar. Flygdagen blev en stor folkfest vilket märktes även på anslutningsvägarna till Såtenäs, där det bildades långa köer. Infrastrukturen i Skaraborg är dessvärre inget som Försvarsmakten kan åtgärda men alla aktiviteter inom flottiljområdet fick gott betyg av de gäster som gick runt och njöt av tllställningen.

Strax efter lunch räknades drygt 14 000 bilar in på parkeringen. Med ett snitt på tre passagerare per bil skulle det bli 42 000 deltagare men ytterligare något tusental bilar tillkom senare vilket gör bedömningen knappt 50 000 besökare.