Veteraner och anhöriga hedrades i Göteborg

– I flera år har veteraner efterfrågat en lokal veteran- och anhörigdag här i Göteborg och i dag blev det verklighet! Vi vill genom denna ceremoni fira och visa vår uppskattning för er veteraner och anhöriga, sa överste Peter Adolfsson när den första riktiga veteranceremonin genomfördes i Göteborgs garnison.

Det är jättebra att vi veteraner uppmärksammas, säger Lennart Hultkrantz som tjänstgjorde på FN-insatserna i Libanon och Irak/Kuwait, 1989 och 1991.
Det är jättebra att vi veteraner uppmärksammas, säger Lennart Hultkrantz som tjänstgjorde på FN-insatserna i Libanon och Irak/Kuwait, 1989 och 1991.  Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Teo Ernholm kom på en HD Sportster med sin pappa Jerker Furuskog som gjort utlandstjänst.
Teo Ernholm kom på en HD Sportster med sin pappa Jerker Furuskog som gjort utlandstjänst. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Maria Sääf Westin i sin blå basker - en symbol för fred, uppoffringar och kamratskap- för dem som gjort FN-insatser. Libanon, Bosnien, Kosovo, Kongo och Tchad är de missioner Maria deltagit i.
Maria Sääf Westin i sin blå basker - en symbol för fred, uppoffringar och kamratskap- för dem som gjort FN-insatser. Libanon, Bosnien, Kosovo, Kongo och Tchad är de missioner Maria deltagit i. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Man i blå basker, tittar in i kameran.
Sören Sörensson var med redan -61 i Kongo. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

För att hedra och minnas avlidna kamrater samt att visa erkänsla för uppoffringar och insatser genomför Försvarsmakten sedan 2010 en årlig ceremoni den 29 maj vid FN-minnesmärket på Djurgården i Stockholm.

På Göteborgs garnison har det tidigare genomförts mindre veteranceremonier i anslutning till andra evenemang men det var första gången denna högtidlighet, med allt fokus på veteranerna, genomfördes. Efter flera dagar med regn, blåst och kyla valde vädret att försiktigt bjuda oss på ett leende när ett hundratal veteraner, anhöriga och övriga var samlade.

En sextett ur Göteborgs hemvärnsmusikkår spelade, fanvakten var ur 1:a sjuhuskompaniet, chefen för Försvarsmedicincentrum och Göteborgs garnison överste Peter Adolfsson höll tal och prästen Jerker Schmidt genomförde ett korum.

– Ni är viktiga för oss. Ni är goda ambassadörer för Försvarsmakten och ni bidrar till vår folkförankring. Ni förtjänar vår respekt och uppskattning för de insatser ni gjort, både nationellt och internationellt. Idag firar vi lite extra men som vi skrev i inbjudan så borde varje dag vara er dag, sa överste Peter Adolfsson i sitt tal till veteranerna.

– Stödet till och från er anhöriga är en viktig del i insatsen. Ni är våra hemmahjältar. Ni ser till att allt flyter på hemmafronten och då har vi en utlandssoldat som kan fokusera på sin uppgift. För oss är det viktigt att både soldaten och de anhöriga känner sig trygga i tillvaron. Som anhöriga skall ni alltid känna er välkomna att kontakta Försvarsmakten. Det gäller ju såklart er veteraner också, fortsatte Adolfsson

Det finns en svensk tradition av internationell solidaritet och ansvarstagande som Sveriges cirka 100 000 veteraner som gjort utlandstjänst är en del av.

– I dag sänder vi också en varm tanke till de fredsbevarare som gett sitt liv i fredens tjänst. Vi saknar våra kollegor och vi känner med deras vänner och familj, avslutade Peter Adolfsson sitt tal.

Därefter bjöds det på nygrillade hamburgare, dricka och kaffe med kaka. För barnen fanns det fiskdamm, ansiktsmålning och andra kul saker att pröva på. De olika stödföreningarna hade utställningar och berättade om sin verksamhet.  Och två musiker underhöll med sång och musik under kvällen.