Nära 1500 fyllde stan med kärlek

Försvarsmakten deltog i Halmstads första Prideparad

Tre överstar; Stefan Jönsson från Luftvärnsregementet, Stig-Olof Krohné från FMTS och Tommy Karlsson från MHS H, deltog i lördags i Halmstad Pride, gående genom stadens gator. Detta gjorde de för att manifestera att alla som uppfyller våra fysiska och mentala krav är välkomna i Försvarsmakten, oavsett hudfärg, religion, etnicitet eller sexuell läggning.

Vid lunchtid genomfördes en Veteranceremoni med kransnedläggning vid minnesstenen i Norre katts park. Regementschefen Stefan Jönsson (till höger) gör honnör mot minnesstenen. Till höger om honom står Veteranförbundet Fredsbaskrarnas representant och mitt emot, vid stenen, står veteransamordnaren Robert Trupp. Foto: Carl M Sjöstrand
Ett hundratal människor hade trotsat regnvädret och samlats vid minnesstenen för att hedra våra veteraner. Foto: Carl M Sjöstrand
Den station på utställningsområdet som var absolut mest välbesökt var Prova-på-hinderbanan. Här en tapper pojke som i full utrustning kämpade runt banan på en sluttid som låg nära vad vi kräver av myndiga män! Foto: Carl M Sjöstrand
Många Halmstadbor trotsade vädrets makter och besökte Försvarsmaktens utställning i Norre katts park. Foto: Carl M Sjöstrand
- Här har varit många barn, en del tonåringar och många föräldrar som ställt frågor, berättade Linn Lenestrand. Hon och Anette Philipsson från Militärhögskolan i Halmstad, MHS H, var ansvariga för den mest välbesökta stationen på utställningen; Prova-på-hinderbanan. Foto: Carl M Sjöstrand

”All kärlek är bra kärlek” och ”Hen för alla, alla för hen” var några av alla positiva budskap på skyltar och banderoller. Minst 1500 personer bedöms ha slutit upp i den stora Prideparaden på lördagseftermiddagen i Halmstad. Arrangörerna är överväldigade eftersom de föranmälda var 500 stycken.

Försvarsmakten har under flera år deltagit i Stockholm Pride och för förbanden i Halmstad var det en självklarhet att vara med i detta evenemang när det nu för första gången anordnades här. Garnisonschefen Stefan Jönsson berörde kopplingen med vårt likabehandlingsarbete redan tidigare på dagen, i samband med en veteranceremoni klockan 12 vid minnesstenen i Norre katts park;

– Förutom vår ceremoni här genomförs idag även Halmstad Pride, som också har människors lika värde i fokus. Vi arbetar tillsammans för att sätta människors kompetens och förmågor före sexuell läggning, hudfärg, religion eller etnicitet!

Försvarsmaktens värdegrund och aktiva arbete för likabehandling demonstrerades denna dag på flera sätt, förutom att gå med i paraden:

– Idag manifesterar vi vårt gemensamma arbete med att flagga med regnbågsfärger både uppe på garnisonen och på Försvarsmaktens informationscenter i centrala Halmstad.

Förutom en veteranceremoni vid klockan 12, hedrad med en överflygning av Flygvapnets skolflyplan SK 60, och deltagandet i Prideparaden klockan tre, hade Försvarsmakten i Halland även en utställning i Norre katts park under hela lördagen.

Luftvärnsregementet, Lv 6, visade bland annat upp sin världsberömda spaningsradar UndE 23, samt robotsystem 97 ”Hawk” och en Pansarterrängbil 203 ”Patria”. Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS, visade bland annat bärgare, kranbil och terrängbil 16 ”Galten”. Militärhögskolan i Halmstad, MHS H, höll i ett ”prova på-evenemang” där allmänheten (företrädesvis ungdomar) fick prova militär utrustning med skyddsväst mm samt prova en tillfälligt uppsatt hinderbana. I anslutning till en garnisonsgemensam rekryteringscontainer kunde man även prova på ”räckhäng”, vilket var ett uppskattat moment bland många yngre besökare att utmana varandra i.