”Bra med internationell träning”

Överallt på och kring Ravlunda skjutfält pågår det övningar av olika slag. En pluton ur det finska kompaniet förberedde granatkastare för skjutningar som kommer att genomföras senare under dagen.

Personal ur 2:a amfibiebataljonen transporterades med helikopter från USS San Antonio till Ravlunda skjutfält. Någon minut senare landade ytterligare en helikopter, den här gången med finska soldater Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Plutonchefen premiärlöjtnant Harri Paukku, ser fram emot att samöva med andra nationer Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Helikoptrar hämtade truppen från USS San Antonio, samtidigt fortsatte övningar mellan stridsbåtar och fartygen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

De grupperade pjäserna och gjorde mätningar under ledning av plutonchefen premiärlöjtnant Harri Paukku från Nylandsbrigad.

– Vi visste inte riktigt vad som väntade oss inför övningen BALTOPS men då vi ingår i Natos snabbinstasstyrka är det här en mycket bra och intressant övning för oss. Att få öva tillsammans med andra nationer ökar våra kunskaper och det lyfter verkligen våra förmågor. Det är bra med internationell träning och jag ser fram emot fortsättningen på övningen. I dag kommer vi att skjuta granatkastare så vi håller på att förbereda oss för det, sa Paukku

Snabbinsatsstyrka

Nylandsbrigad ansvarar för uppsättandet av det finska kompaniet som ingår i snabbinsatsstyrkan och de har stått i beredskap sedan januari 2015.

– Huvuddelen av personalen tillhör Nylandsbrigad, men en del av personalen är utbildade på andra förband så det är en blandning av finsk- och svenskspråkiga soldater. Vår beredskap sträcker sig fram till årsskiftet så drygt halva tiden har gått, sa Paukku

Samtidigt som granatkastarplutonen föberedde sig, landade en annan finsk pluton med helikopter på fältet för att också förbereda sig för skjutningar, ytterligare några minuter senare landade ytterligare en heliopter, den här gången med personal ur 2.a amfibiebataljonen.