Studie- och yrkesvägledare besökte Ing 2

Behovet av att informera om olika yrken inom Försvarsmakten har under de senaste åren varit en del av Försvarsmaktens verksamhet. Idag gavs därför studie- och yrkesvägledare från Småland möjlighet att träffa några anställda soldater och officerare, för att de skulle få en inblick i hur det kan vara att jobba i Försvarsmakten.

Studie- och yrkesvägledarna fick träffar olika delar av vår personal. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Förste sergeant Johan Bär visar personlig utrustning. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten

Under våren har två yrkesinformatörer från Ing 2 besökt skolor runt om i Småland och informerat om soldatyrket och beskrivit vad Försvarsmakten gör och varför myndigheten finns. Men idag tog åtta studie- och yrkesvägledare chansen att besöka  regementet. De fick under förmiddagen information om bland annat utbildningsvägar, yrken, utvecklingsmöjligheter och personalförsörjningssystemet i Försvarsmakten. Frågorna från studie- och yrkesvägledarna var många, allt ifrån vilka behörigheter som krävs för att komma in på den grundläggande militära utbildningen till hur Försvarsmakten används i internationell tjänst. 

Under eftermiddagen träffade de förste sergeant Johan Bär med personal som visade både personlig utrustning, fordon och vapensystem. Johan berättade bland annat om hur den dagliga verksamheten ser ut på förbandet, vilka utvecklingsmöjligheter som finns inom Försvarsmakten och vilka förmåner anställd personal har. 

Förra våren hade Ing 2 en liknande dag för studie- och yrkesvägledare och regementet hoppas att kunna göra om detta under nästa år. 

- Det är jätteintressant att få komma ut till er på regementet och se soldaternas utrustning och få se vilka arbetsuppgifter de har. Vissa av våra elever är osäkra på vad de vill göra nu precis innan de tar studenten och detta är ju ett bra alternativ för några av våra ungdomar. Det är ju också helt fantastiskt att de får så mycket utbildning under tiden de är anställda, säger studie- och yrkesvägledaren Eva Spångberg från Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd.