En annorlunda dag vid förbanden i Norrbotten

Under torsdagen besökte 16 kroniskt och svårt sjuka barn från Sunderby sjukhus Norrbottens regemente och Artilleriregementet tillsammans med sina anhöriga. Besöket är de norrbottniska förbandens gåva till landshövding Sven-Erik Österberg som fyllde 60 år i mars. 
– Jag har allt det jag behöver så jag hade avböjt alla presenter. Det här var dock något helt annat. Ett fantastiskt initiativ. Jag beklagar verkligen att jag inte hade möjlighet att vara med men jag hoppas att barnen fick en härlig och spännande upplevelse, säger landshövdingen Sven-Erik Österberg som under torsdagen befann sig på tjänsteresa utomlands.

Självklart ska det tas en gruppbild. Barnen, deras anhöriga och personal från lekterapin vid Sunderbyns sjukhus. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Hunduppvisning på Norrbottens Flygflottilj, F 21. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
"Det här hör ju inte till vanligheterna för oss men det känns jättebra att få bidra med det här lilla. Det är ju det minsta vi kan göra" säger soldaten Hannes Cansu Hägg från 1912:e pansarskyttekompaniet. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Jag har längtat i flera veckor” säger den exalterade hjullastarföraren Roger Funck, 10 år. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Roligast var det att åka stridsvagn. Allt har varit väldigt kul. Och så slipper man ju skolan också" säger Filip Sandberg, 12 år som för dagen även blev intervjuad av 24 Norrbotten. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Ett av momenten som barnen fick prova på var att hitta nergrävda "minor" med hjälp av en minsökare. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Här gällde det att träffa rätt med vattenstrålen från flygplatsbrandkårens brandbil.  Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Artilleriregementet visade upp en av sina Archers.  Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Soldater från I 19 visade upp de vanligaste vapnen. Och en intressant kikare. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Skotta med en hjullastare - en dröm för många barn. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Snart bär det iväg. "Stridsvagnen" var väldigt populär. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

När landhövding Sven-Erik Österberg fyllde 60 år i mars överlämnade förbanden i Norrbotten – Norrbottens regemente, Artilleriregementet och Norrbottens flygflottilj ett gåvobevis med namnet ”En annorlunda dag”. Gåvan innebar att de kroniskt och svårt sjuka barnen vid Sunderby sjukhus under en dag skulle få möjlighet att bryta sin vardag och tillbringa en dag på förbanden i Boden och Luleå tillsammans med sina anhöriga.

På morgonen hämtades barnen och deras anhöriga upp med buss utanför Sunderby sjukhus. Därefter gick färden mot Boden och Archerhallen ute vid den berömda punkt 49. Där fick barnen och familjerna träffa soldater, titta på vapen, fordon och annan material. Givetvis fanns även fiskdamm och bandvagns- och stridsfordonsåkning på agendan. De fick även prova på att manövrera en hjullastarskopa och skotta lite snö. Tioårige Roger Funck från Luleå verkade trivas vid traktorspakarna och hans förväntningar på dagen verkar redan ha infriats.
– Jag har längtat i flera veckor, säger han med ett stort leende.

En annan som är nöjd är Mats Lindvall, lekterapeut och ”överlekare” på Sunderby sjukhus.
– Ett jättebra och uppskattat initiativ. De här barnen behöver få göra roliga saker och för en stund få glömma att de är eller har varit svårt sjuka.

Tv-kändis

Tolvårige Filip Sandberg från Luleå var även han nöjd med dagen så långt. Efter en tur med ett stridsfordon 90 ställde han självklart upp på en kort tv-intervju med 24 Norrbotten där han berättade vad han gjort under dagen.
–  Roligast var det att åka stridsvagn. Allt har varit väldigt kul. Och så slipper man ju skolan också.

Inte att förglömma.

En annorlunda dag - för alla

Det var inte bara barnen som hade en annorlunda dag. Även soldaterna på plats fick en minnesvärd upplevelse.
– Det här hör ju inte till vanligheterna för oss men det känns jättebra att få bidra med det här lilla. Det är ju det minsta vi kan göra, säger soldaten Hannes Cansu Hägg från 1912:e pansarskyttekompaniet.

Även föräldrarna var positiva till eventet.
– Det är jättebra att barnen blir uppmärksammade på det här sättet. Det uppskattas av både oss och av dem. Grabben tände direkt när han läste programmet så förväntningarna har varit stora, säger Björn Styrman från Luleå, på plats med elvaårige sonen Ivan.

Avslutning på F 21

Efter hamburgare och korv till lunch följt av gruppfotografering klev sällskapet ombord på bussen och begav sig mot Luleå och Norrbottens flygflottilj. Där fick de bland annat se en hunduppvisning och träffa hundarna, sitta i ett JAS 39 Gripen och spruta vatten med flygplatsbrandkårens brandbil.

En minst sagt annorlunda dag.