Chefsbyte i Sydkorea

Den 29 april genomfördes chefsbyte vid den svenska kontingenten som tillhör NNSC, i Sydkorea. Överlämnandet av chefskapet från generalmajor Berndt Grundevik till generalmajor Mats Engman genomfördes efter en överlämningsperiod på drygt en vecka.

Åtta män i paraduniformer på rad, fyra av dem bär på flaggor.
Personalen ur hedersvaktens fanvakt under del av fanmarschen. Foto: Emma Engman

Ytterligare några delegater ur NNSC kommer att återvända till Sverige under sommaren.

Ceremonin hölls på den amerikanska basen Yongsan i central Seoul och värd för ceremonin var generalmajor Mark Dillon, på uppdrag av general Curtis Scaparotti, chef för FN-kommandot och de amerikanska styrkorna i Sydkorea (UNC/CFC/USFK). Ceremonin genomfördes med en paradtrupp om kompanistorlek samt ett batteri med fyra artilleripjäser som sköt salut med kraftiga laddningar.

Under ceremonin tilldelades generalmajor Berndt Grundevik, som tillträdde 27 sept 2013, såväl en amerikansk och sydkoreansk utmärkelse för sina insatser och tjänstgöring i Korea. Nationalsånger för Sverige, Sydkorea och USA spelades av amerikanska åttonde arméns band med fullstor orkester, samt därtill svenska marscher som representerade de båda generalernas bakgrund. Familjerna till de båda generalerna avtackades respektive välkomnades till Korea.

Generalmajor Mats Engman kommer tjänstgöra som svensk chef för NNSC intill sommaren 2017.