På väg mot deltidsanställning

Om några veckor är ett antal deltidssoldater i olika befattningar klara med sina utbildningar vid Skaraborgs regemente. De kommer då gå tillbaka till sin civila sysselsättning och tjänstgöra tidvis på regementet. Emma Lilienberg är en av dem och hon ser ljust på framtiden.
– Jag tror att det ser väldigt bra ut i CV:t att ha gjort militär utbildning och ha en deltidsanställning i Försvarsmakten, det är nog en tung merit.

Foto: Matilde Emanuelsson/Försvarsmakten

Emma är i slutskedet på befattningsutbildning för att bli deltidssoldat på Skaraborgs regemente. Det innebär att hon efter utbildningen kommer att ha sin huvudsakliga sysselsättning utanför Försvarsmakten och endast tjänstgöra tidvis på regementet. Hennes befattning är transportsoldat och utbildningen ser likadan ut som för dem som efter utbildningen ska jobba heltid i samma befattning. Detta gäller alla befattningsutbildningar. Det innebär att Emma som deltidssoldat i framtiden skulle kunna jobba även som heltidssoldat om hennes planer ändras.

I nuläget funderar hon på att efter avslutad utbildning gå tillbaka till hemtjänsten där hon arbetade som vårdbiträde innan hon påbörjade sin militära karriär. Men hon är också med i ett av regementets projekt som är ett samarbete med Arbetsförmedlingen och arbetsgivare i länet. Det ska underlätta för deltidsanställda soldater att komma ut i det civila arbetslivet efter sin militära utbildning. För deras framtida arbetsgivare innebär det att de får personal med god kompetens och de kvaliteter som en soldat har. Soldaternas nio månader långa utbildning kommer då till användning även när de inte är i tjänst hos Försvarsmakten.

Emma ser positivt på projektet och sin egen anställning och framtid. Hon håller dörrarna öppna för vad projektet kan leda till och är öppen för att arbeta inom samma område i det civila som hon gör i det militära.
– Jag hade aldrig kommit på tanken att ta ett C- körkort civilt, men nu skulle jag inte ha något emot att ta ett jobb inom transportbranschen i det civila. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle köra en lastbil och det är faktiskt häftigt att jag nu gör det.

Längre fram i vår kommer övningen Våreld som är slutövning för Emma och de andra soldaterna på regementet som genomgår befattningsutbildning nu. När de är klara med sin utbildning här kommer en tjänstgöringsplan att upprättas för var och en av deltidssoldaterna. Det är en plan för när de ska vara i aktiv tjänst i sina befattningar på P 4. Emma hoppas såklart på att bli i anspråkstagen för flera övningar framöver!

På försvarskonferensen som genomförs 20-21 april i Skövde kommer erfarenheterna från projektet diskuteras och Emma kommer vara en av deltagarna.