Överraskande vinst i Patagonien för Försvarsmaktens multisportlag

Försvarsmaktens multisportlag Swedish Armed Forces Adventure Team vann världsserietävlingen Tierra Viva i Chile efter en överraskande stark avslutning. Laget är därmed direktkvalificerat till VM i Adventure Racing 2015 i Brasilien.

Tävlingen pågick i nästan fem dygn för det svenska laget. Foto: Diego Costantini
Nästan 69 mil av löpning, vandring, cykling och paddling tog laget totaltiden fyra dagar 18 timmar och 42 minuter att forcera.
Många deltagare fick av naturliga skäl både blåsor och onda fötter.

− Vi åkte till Patagonien för att vinna. Vi gjorde ett bra lopp och hade en stabil ledning under de första dygnen in i tävlingen. Sen gjorde vi ett osannolikt misstag som kostade oss tolv timmar och förlorade därmed ledningen, säger Johan Hasselmark, lagets navigatör.

Laget valde sedan ett säkert vägval på den sista trekkingsträckan upp mot ett bergsområde, som visade sig vara oframkomligt.

− Vi satt fast i en dalgång och tvingades till slut att backa tillbaka, säger Johan Hasselmark.

Laget återgick till sträckans utgångsläge för att fylla på med förnödenheter för att kunna fortsätta, nu cirka åtta timmar efter ledande lag.
− Vi visste att vi behövde satsa allt på ett kort för att återta ledningen. Vi gick så hårt vi kunde på den resterande delen av trekkingsträckan. I slutet av sträckan, vid växlingen mot den sista cyklingen in till mål kom överraskningen. Vi hade kört ikapp bra med tid och det ledande franska laget låg och sov, säger John Karlsson, lagkapten.

Laget gjorde en tyst växling för att inte väcka det franska laget och kunde gå ut på den sista cykelsträckan mot mål i återtagen ledning. En ledning som laget höll hela vägen in i mål.

− Vi är otroligt nöjda med resultatet och lagets insatts. Att vända tillbaka tävlingen på det sätt laget gjorde visar på en fantastisk potential och tävlingsanda. Laget har verkligen levererat sen projektets start under sommaren 2014, säger Jan-Henrik Bäck, projektledare för elitsatsningen FM Elit och Swedish Armed Forces Adventure Team.