Fortsatt samarbetet kring personalförsörjningen

Försvarskonferens 2015 i Skövde är avslutad

Det finns ingen annan väg än samarbete när vi pratar om Försvarsmaktens personalförsörjning. Med de orden avslutade Fredrik Ståhlberg den två dagar långa försvarskonferensen. Som representanter för Försvarsmaktsråd Skaraborg tackade Fredrik Ståhlberg och Leif Valterum de 130 deltagarna för att de deltagit och hälsade dem välkomna tillbaka nästa år.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) inledde konferensen och berättade om den överenskommelse om Försvarsmakten som blev klar förra veckan. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Försvarsutskottets vice ordförande Åsa Lindestam och ordförande Allan Widman, kommunstyrelsens ordförande i Arvidsjaur Lotta Åman, Peter Gustafsson Ing 2 i Eksjö samt Leif Valterum kommunalråd Skövde pratade planeringsförutsättningar för civila arbetsgivare och förbandskommuner. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Stf personaldirektör i Försvarsmakten Klas Eksell avrundade konferensen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Det har varit två intensiva dagar med högaktuella ämnen där försvarsministerns anförande blev startskottet.  Försvarsminister Peter Hultqvist redogjorde för den överenskommelse om Försvarsmakten som blev klar förra veckan och som han är väldigt nöjd med.
– Jag är väldigt glad att vi har nått den här punkten. Det var längesen vi hade så bred överenskommelse. Det är bra att vi nått hit, det ger stabilitet. 70 % av riksdagen står bakom, det är hyfsad majoritet.

Överenskommelsen innebär ett arbete med att renovera och utveckla den militära förmågan där fokus kommer ligga mer på försvaret av Sverige. Hultqvist sa också att det kommer en utredning där man ska se över personalförsörjningssystemet och att det kanske ska kombineras med någon form av plikt.

Göran Arrius från Folk och Försvar pratade om folkförankring, om hur viktig den är för vår frihet och vår demokrati. Att Sverige inte är neutralt och att vi inte har stora beredskapslager är två exempel på uppgifter som många svenskar inte har vetskap om enligt honom.

Som avslutning på första dagen hölls workshops i sex olika ämnen. Bland annat diskuterades utvecklingen för Försvarsmaktsråd, hur man ska arbeta lokalt, regionalt och centralt. Veteraner, deltidstjänstgöring och validering var andra ämnen som engagerade deltagarna och dag två inleddes med en sammanfattning om vad som kommit fram under de olika workshopparna.

Den avslutande paneldebatten  ”En internationell blick på lokala förutsättningar” gav bland annat en blick på länder där det finns en tydlig stolthet över sin Försvarsmakt, hur ser deras personalförsörjning ut och hur samarbetar de? Just samarbete och tillsammans är ord som förekom i många av de två dagarnas diskussioner. Nästa år återkommer försvarskonferensen med fortsatt möjlighet att utbyta erfarenhet.
– Vi ser fram emot att nästa år få se ännu fler praktiska exempel kring vad det fortsatta samarbetet kommer att leda till, avslutar Fredrik Ståhlberg.