Nationell övning i försvarsmedicin

Försvarsmedicincentrum utbildar nu sjukvårdspersonal som finns vid de olika förbanden runt om i Sverige.

Eric Sköld, sjukvårdsgruppchef på Lv6 Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Stefan Good, kurschef Försvarsmedicincentrum Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Upplivningsförsöken pågår tills ambulans kommer till platsen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
En man har hittas livlös på en toalett. Sjukvårdspersonal påbörjar genast hjärt- lungräddning. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Den här soldaten var så illa skadad att han fick föras till sjukhus med ambulans. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
En soldat med knäckt näsa och huvudvärk tas om hand. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Det regnar och blåser snålt på Göteborgs garnison. Vid Tånguddsgrinden står ett militärt fordon kraschat mot ett träd. En trafikolycka har iscensatts där tre av fyra soldater har fått olika svåra skador och den fjärde är i mycket dåligt psykiskt skick. Militär sjukvårdspersonal anländer till platsen i en pansarterrängambulans. Efter en snabb överblick, där de rangordnar svårighetsgraden på skadorna, tar de sig systematiskt an de skadade. De arbetar snabbt och tätt tillsammans.

Det är sjukvårdsgrupper och sjukvårdare från Lv 6, K 3, Ing 2, P 4 och Försvarsmedicincentrums 1.a sjukhuskompani som under veckan testar sin försvarsmedicinska förmåga samtidigt som de får korta givande föreläsningar.

– Vi har övningar som omfattar allt från hjärtstopp och akuta psykiska reaktioner till rena stridsskador med katastrofblödningar och svåra inre skador. Funktionsövningen syftar även till att visa på utbildningsmetoder vi har utvecklat som de kan ta med sig till sina egna förband. Dock är vi ensamma om vår unika simuleringsverksamhet som går hårt denna vecka. Vi har två simuleringsdockor igång från morgon till kväll, säger Stefan Good som är kurschef.

Detta är en övning som sker inom ramen för nationellt försvar. Försvarsmedicincentrum är ett kompetenscentrum inom området försvarsmedicin och stödjer med att omsätta den medicinska utvecklingen till försvarsmedicinska krav. Utbildning för insatsförband utgör en del av stödet till Försvarsmaktens insatsorganisation. 

– Övningarna har varit riktigt, riktigt bra, säger Eric Sköld som är sjukvårdsgruppchef på Lv 6.  Det är viktigt att vi får samla oss i sjukvårdsresurserna och öva tillsammans. Hela övningen kretsar runt försvarsmedicin. Bra att vi fått träffa specialister som narkosläkare, ortopeder och präst och ställa frågor direkt. Här har vi också tillgång till mer avancerad materiel så vi kan jobba mer rätt.

Funktionsövningens mål är att deltagande förband ska få möjlighet att delta i en övning som helt koncentreras till försvarsmedicinsk verksamhet. Deltagarna ska få kvalificerade övningsmoment med utvärdering och uppföljning. Funktionsövningen består av föreläsningar, gruppövningar och praktiska moment.

– Det jag främst tar med mig är teamarbetet och rutiner som vi kan finlira på och använda hemma. Så få misstag som möjligt ska göras och det är även bra att bli granskade med nya ögon. Viktigt att det nu blir en övning som denna en gång om året, avslutar Eric som nu ska iväg på den stora slutövningen av veckan.