Missöde med kanon

I dag på förmiddagen genomförde minröjningsfartyget HMS Ulvön en provskjutning med sin kanon söder om Ronneby i Blekinge. I samband med skjutningen tappade kanonen låsningen i den ofarliga riktningen (den svängde) och fyra projektiler gick iväg i en annan riktning än den tänkta.

HMS Ulvön, M77, är ett svenskt minröjningsfartyg av Kosterklass.
HMS Ulvön, M77, är ett svenskt minröjningsfartyg av Kosterklass. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Projektilerna var barlastade, vilket innebär att de inte innehåller något sprängämne, utan endast utgörs av en metallklump.

Bedömningen är att projektilerna slog ner i havet men för att vara på säkra sidan undersöker fartyget, tillsammans med helikopter från tredje helikopterskvadronen, om det går att fastställa den exakta nedslagsplatsen och om de orsakat någon skada. En utredning har påbörjats för att ta reda på vad som orsakade felet.