Dansk-svenskt anfall från norr

– nordiskt samarbete på fiendesidan

Ett av syftena med övning Vintersol är att förbanden ska få öva förmågan att strida i okänd omgivning mot en kvalificerad motståndare. Fienden är en sammansättning av ett dansk pansarskyttekompani och en stridsvagnspluton ur Skaraborgs regemente, P 4.
– Vi har fått kämpa väldigt hårt, de har varit kärvt de första dagarna. Bataljonen från I 19 har försvarat och fördröjt väldigt bra, säger Oscar Lundberg, stridsvagnsförare från P 4.

”Det är ju en helt sjukt stor terränglåda i den här övningen, min vagn har redan rullat 23 mil” säger Oscar Lundberg från P 4 i Skövde. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Vintersol är en bra och utmanande övning så här långt. Men vi hade nog sett att det hade varit mycket kallare och tuffare väderförhållanden” säger Nick Larsen, kulspruteskytt på en av de danska M113-vagnarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Humöret på topp, de danska soldaterna trivs i Norrbotten. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jonas Larsen och Daniel Terp Andersen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fiendestyrkan under övning Vintersol är en sammansättning av ett dansk pansarskyttekompani från Jydske dragonregiment och en stridsvagnspluton ur Skaraborgs regemente, P 4. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
”Den största skillnaden förutom vädret är att vi varit uppsuttna i vagnen större delen av tiden”säger Kenneth Mouritsen. Foto: Jesper Sundstrom/Forsvarsmakten
Dansk pansarbandvagn M 113. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
150 danska soldater från Jydske dragonregiment deltar i Vintersol 2015. Foto: Jesper Sundstrom/Forsvarsmakten

Vintersol är en dubbelsidig övning i större förband i vintermiljö. Syftet är att öva brigadledningsförmåga, vinterförmåga och samverkan mellan förband och övningen innehåller moment med såväl fördröjningsstrid som anfall.

Den danska delen av fiendestyrkan som fightas mot svenskarna från I 19 är delar av pansarbataljonen från Jydske dragonregiment.
– En bra övning så här långt och en utmaning helt klart, i början när vi var längre norrut var det betydligt mer snö. Men vi hade nog sett att det hade varit mycket kallare och tuffare väderförhållanden. Hur som helst kommer vi att ha många bra erfarenheter med oss hem, berättar Nick Larsen, kulspruteskytt på en av de danska M113-vagnarna.

Sjukt stor terränglåda

Oscar Lundberg, förare på stridsvagnsplutonen från P 4, är också säker på att de kommer att ha många nyttiga erfarenheter med sig hem i bagaget efter Vintersol.
– Bara att strida i helt okänd och väldigt kuperad terräng ger ju en extra dimension, det är ju en helt sjukt stor terränglåda i den här övningen, min vagn har redan rullat 23 mil under övningen, säger Oscar.

Pucktvåa

– En annan erfarenhet är att vi har fått använda oss av indirekt eld väldigt mycket, och det är för att vi har varit tvungna till det. Bland annat med hänsyn till rådande terrängförhållanden. Sedan har vi ju bara fått hålla oss på vägarna, de som försvarar behöver bara stå och vänta i en kurva och skjuta bort oss, man är pucktvåa direkt om man inte använder indirekt eld som ett stöd i anfallet, fortsätter Oscar Lundberg.

Små detaljer är avgörande

Jonas Larsen och Daniel Terp Andersen är spaningssoldater i det dansk-svenska fiendestyrkan under Vintersol. De kommer också att ha med sig många bra erfarenheter hem.
–Ja, vi har lärt oss mycket som vi kommer att ha nytta av, nu ser man vad en lite detalj som att ha torra strumpor gör mycket. Är man inte torr och varm kan man bli helt sänkt. En annan grej är att bygga observationsplats i vinterförhållande, det är helt annorlunda. Visserligen lättare att gräva i snö än i jord. Ta bara en sån sak som vad man ska göra med snön man gräver upp, det blir ett helt annat tänk, säger de danska spaningssoldaterna Jonas och Daniel.

Mindre strid till fots

Kulspruteskytten Kenneth Mouritsen är också väldigt nöjd med övningen.
– Det har varit riktigt bra och vi har fått lära oss mycket om vinterkrigsföring som vi inte hade en aning om. Vädret har dock varit betydligt bättre än vi förväntat oss. Hemma på utbildningen fick vi veta att det kunde vara ner mot minus 20 grader men när vi kom hit var det plusgrader och sol. Inte för att jag klagar, säger han och skrattar.
Den största skillnaden förutom vädret är att de varit uppsuttna i vagnen större delen av tiden.
– Hemma i Danmark strider vi till fots 80 procent av tiden, här har vi kanske krigat till fots tio procent av tiden, säger Kenneth Mouritsen.

På måndagsmorgonen är det dags att rulla ut igen för fortsatta strider. Nu på Bodens södra skjutfält där pansarbataljonen anfaller och danskarna försvarar och fördröjer tillsammans med stridsvagnarna från P 4.
– Det ska bli roligt, vi är riktigt taggade inför de avslutande striderna nu, avslutar Oscar Lundberg.