Chefen för Minusma snabbesöker svenska Malistyrkan

Fredagen den 6 mars gjorde generalsekreterarens särskilde representant i Mali, Mongi Hamdi, en blixtvisit på camp Nobel utanför Timbuktu.

Mongi Hamdi och chefen för Mali 01. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten
Generalsekreterarens särskilde representant i Mali, Mongi Hamdi och chefen för Mali 01, överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten
I ett av camp Nobels vakttorn berättade major Mattias Johnsson om camp Nobel. Han är chef för Mali 00:s ingenjörkompani och en av dem som lett bygget av campen. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten

Mongi Hamdi, som fram till i december förra året var utrikesminister i Tunisien, är nu den högste chefen för FN:s insats i Mali, Minusma och svarar direkt till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Fredagens besök hos svenskarna på camp Nobel var en del i ett besök i Minusmas sektor väst med sektorhögkvarteret i Timbuktu.
Trots det mycket pressade programmet hann chefen för den svenska Malistyrkan med en snabb visning av camp Nobel från ett av vakttornen och en kort genomgång av vad styrkan har för uppgifter och förmågor inom ramen för Minusmas arbete i Mali.

− Mongi Hamdi har varit upptagen med algerietförhandlingarna, och jag är väldigt glad att han nu fick tillfälle att besöka oss, säger chefen för den svenska styrkan, överstelöjtnant Carl-Magnus R Svensson. Han berättar att Mongi Hamdi var imponerad över att camp Nobel så snabbt blivit en utbyggd camp och han var mycket nyfiken på de UAV:er eller obemannade flygplan som styrkan har.
− Det är viktigt för Minusmas ledning att de får en möjlighet att besöka oss och få en inblick i våra förmågor och det är mycket viktigt för oss att vi har goda relationer med alla ledningsnivåer i Minusma, säger Carl-Magnus R Svensson.