Archerbesättningar drillas under krigsförbandskurs

På plats i Filip Adam, pjäs 2. Pjäsbesättningen får koordinater och order från kompaniledningen. – Fire all!, utbrister vagnchefen Tina Sundström-Karlsson.Pjäs två har precis avfyrat ett av många skott under dagen. Skott som under kursen sker i training mode. Allt för syftet att träna. Nu ska Tina Sundström Karlsson och hennes kollegor i pjäsen drillas för att bli en komplett Archerbesättning.

En kurs, tre block. Krigsförbandskursen Archer genomförs just nu på Artilleriregementet i Boden. En kurs som riktar sig till delar av förbandets deltidspersonal. Kursen omfattar utbildning av blivande Archerbesättningar (pjäschef, operatör och förare), men även utbildning av besättningar till ammunitionshanteringssystemet, AHS. 
— Vi är ett riktigt härligt gäng som är här, det gör att man längtar ännu mer till att få komma hit till Boden och tjänstgöra, sa Fredrik Dahlgren, deltidsanställd på 211:a pjäspluton.


Lång tid – lite glömt 

Ett 20-tal deltidssoldater och reservofficerare tjänstgör just nu på Artilleriregementet. Detta för att genomföra den andra delen ur en tre serier lång krigsförbandskurs. Kursens förstadel genomfördes för nästan ett år sedan, för att senare avslutas någon gång under hösten 2016. Allt för att deltidspersonalen på A 9 ska få lära sig allt de bör inom artillerisystemet Archer. Kursens början innefattade mycket repetition från föregående omgång. Då tiden mellan blocken är lång, är detta något som är nödvändigt. Fredrik Dahlgren utbildas till operatör på systemet. När han inte är i Boden och på Artilleriregementet arbetar han som godsplanerare på Sjöfartsverket. Fredrik beskriver skillnaden mellan block ett och två:  
— Vi har mycket bättre koll denna gång och vi kan göra visa saker utan att behöva dubbelkolla hela tiden.

Björn Isaksson, normalt sett projektledare för Archer, är chef under krigsförbandskursen. 
— Det är ett riktigt duktigt gäng vi har, de kommer ihåg mer än vad man kan förvänta sig efter en så pass lång tid som det ändå har gått sedan första omgången.

Under måndag och tisdag har kursens deltagare fått uppgiften att vara beredd att ingå i övning Vintersol. Deltagandet i övningen sker i sådant fall simulerat från övningsområdet där kursen genomförs. 

Andra blocket på kursen är ännu inte över. Ändå ser operatörerna, pjäscheferna och förarna på de fyra pjäsgrupperna fram emot nästa block. Ett block som alltså kommer att genomföras någon gång under hösten 2016. Anledningen till denna längtan, det förklarar vagnchef Tina Sundström-Karlsson. 
— Då är förhoppningsvis seriepjäserna här vilket blir roligt, sen ryktas det om att vi ska få skjuta skarp vilket såklart är ännu roligare, avslutade Tina Sundström-Karlsson.