Aldrig med men alltid där

De är soldater, specialistofficerare, officerare och civila specialister med en unik kompetens. De tillhör en egen pluton men uppträder sällan tillsammans. Deras produkter har setts av miljontals men själva syns de aldrig. För många är de synonyma med häftiga bilder i motljus men sanningen är att Försvarsmaktens Combat Camera-förband kan mycket mer än så.

En viktig egenskap för Combat Camera-specialisterna är att kunna smälta in. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
"Jag trivdes med att jobba i Försvarsmakten och hade ett privat intresse av bild- och videoredigering. Därför sökte jag till Combat Camera", sa Mats Nyström. Foto: Försvarsmakten
HMS Malmö närmar sig ett misstänkt piratfartyg. Bildmaterialet blir ovärderligt i rättegången mot de misstänkta piraterna. Arkivbild. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Det börjar göra ont nu. Han har ju trots allt legat i samma obekväma ställning på stridsbåten i tre timmar. Stridsbåten genomför en spaningsoperation och hans  uppgift är att genomföra dold fotografering. Observationsplatsen är dold av ett maskeringsnät som skyddar honom från insyn men inte från den heta solen. Han kastar en snabb blick ut genom maskorna i nätet och lyfter kameran mot ansiktet. Spegelreflexen i kameran faller upp och ned ett par gånger med ett distinkt ljud. Han tar ned kameran i famnen och tittar på kamerans display för att få en uppfattning om resultatet. Bilden blir bra. Det borde den i och för sig bli. Det finns inga i Försvarsmakten som gör jobbet bättre.

Combat Camera har funnits i Försvarsmakten som förband sedan 2009. Sedan dess har förbandet utvecklats till att bli en viktig resurs i såväl nationell som internationell insats. Syftet är att ge chefer på alla nivåer en bättre lägesuppfattning och visuellt underlag för beslut och utvärdering. I en insats som Operation Atalanta är bra bilder ovärderlig och en Combat Camera-specialist är nästan alltid med på operationerna. Visserligen är deras bilder och filmer viktiga för Försvarsmaktens informationstjänst men framför allt kan deras bilder användas som bevismaterial. Förste sergeant Mats Nyström är Combat Camera-specialist på ME 04 och det är andra gången han deltar i insatsen. Han var med när Sverige skickade sitt första bidrag under våren 2009. Den gången blev han vittne till ett piratangrepp.
‒ Eftersom vi kunde dokumentera piratangreppet på ett bra sätt så kunde vårt material användas i rättegången mot piraterna. Vi är väldigt noga med spårbarheten i vårt material så att det inte ska finnas några tvivel på trovärdigheten , säger Mats.

De är experter på video- och stillbildsfotografering men i grunden är Combat Camera-specialisterna både soldater och sjömän. Eftersom de aldrig uppträder som en egen enhet är tanken att de ska kunna ingå i en skyttegrupp, fartygs- eller fordonsbesättning. Därför utbildas de kontinuerligt i bland annat strid och skyddstjänst på fartyg. 
‒ Detta är min femte insats. Jag har varit på flera ställen från Liberia till Kosovo och Afghanistan. Varje insats är unik och vi måste givetvis anpassa oss till det förbandet som ansvarar för insatsen, säger Mats.

Utanför maskeringsnätet glider en liten skiff förbi och stannar några meter från stridsbåten. En svensk soldat kliver ut på däck för att samtala med besättningen. Från Mats observationsplats hör han delar av konversationen som avslutas med ett ”tack” på engelska och strax är skiffen på väg därifrån. Det verkar inte som om någon ombord tog någon notis om Mats eller hans plats. Från maskeringsnätet hörs återigen några dova, karakteristiska ljud från spegelreflexen i kameran. I kväll ska bilderna analyseras. Han är inte med på bilderna men han är alltid där.