Tillbaka från Mali

Från att ha jobbat sex timmar, ledig tolv timmar , jobbat sex timmar, varenda dag är de nu tillbaka för att gå på en flera veckor lång ledighet och sedan återgå till våra vanliga arbetstider. Tio av regementets medarbetare som varit vaktstyrka i Bamako i Mali är nu tillbaka hemma.
– Det är skönt att komma hem. Jag känner mig nöjd med både min egen och gruppens insats, berättar Johan Ryding en av de hemkommande soldaterna.

Johan Ryding tycker arbetet har fungerat bra i Mali men att det ändå är skönt att vara hemma igen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Lokalmedia kom och pratade med de hemkommande soldaterna. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

I måndags kom de tio medarbetarena från regementet tillbaka hem efter att ha varit nästan tre månader i Mali. De har vaktat högkvarteret till den FN-ledda insatsen Minusma. Det ligger i Bamako som är ett område som är relativt lugnt.

Alla som kommer hem efter ett uppdrag utomlands genomför ett program där det bland annat ingår hälsokontroll och samtal. Detta för att säkerställa att soldaterna mår bra vid ankomsten och underlätta omställningen till vardagslivet hemma i Sverige.

– Innan de åker är det viktigt att ge soldaterna rätt förväntningar på uppgiften som de ska lösa. De måste också vara medvetna om att det kan bli ändringar med kort varsel kring exempelvis ledigheter och tider för hemfärd. När soldaterna kommer hem är det viktigt, förutom hemkomstprogrammet, att det finns en planering för varje soldat så de känner att de är ihågkomna, känner uppskattning och att deras erfarenheter tas till vara, berättar Lena Larsson, veteran- och anhörigsamordnare på regementet som har ansvarat för hemkomstprogrammet.

Johan Ryding, som till vardags är ställföreträdande skyttegruppchef på Wilska kompani, tycker det har varit ett bra hemkomstprogram.
– Vi kanske inte har så stort behov för det har inte varit några incidenter. Men om en individ behöver mer än dessa samtal så funkar det bra, det kommer fram.

Efter att i Bamako ha utvecklat försvaret av campen har det varit mest rutintjänst. Sex timmar med vakttjänstgöring och tolv timmar ledigt där de har tränat, övat och sovit berättar Johan.
– Mot slutet blev det nästan lite långtråkigt så det var skönt att åka hem. Men det har varit en bra mission och jag känner mig nöjd. Och jag har känt mig bra förberedd.

– Inför en insats är det också viktigt att soldaterna förbereder sina anhöriga. Att de informerar sin familj om sitt uppdrag och har förståelse för att anhöriga/familj också kan blir berörda, säger Lena Larsson.

När hemkomstprogrammet är genomfört åker alla tio hem för några veckors ledigt innan de är tillbaka i sina ordinarie tjänster.