Mot nya mål

En kall morgon i slutet av januari, vintern har just börjat ta form och snön lyser upp marken, står två tjejer med stora väskor utanför grindarna till Trängregementet. Det är Olivia Ledin Söderberg och Caroline Landgren som undrar var de ska ta vägen för att skriva in sig till grundläggande militär utbildning.

I väntan på inskrivning till GMU. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

De kommer båda från Sollefteå och började sin resa redan igår vid halv femtiden på eftermiddagen när de åkte bil från Sundsvall för att hoppa på nattåget i Sollefteå två timmar senare. Efter två byten och tolv timmar senare på tåget var de framme i Skövde och Trängregementet.
– Vi är lite sega men taggade, säger Caroline Landgren.

Under året är planen att Trängregementet ska anställa 451 nya tidvis tjänstgörande soldater. I dag måndag den 26 januari tar regementet ett första steg när det välkomnar 105 stycken nya rekryter som ska påbörja grundläggande militär utbildning (GMU) i veckan.
– Det är både nervöst och spännande. Vi gjorde testerna för fyra månader sedan och nu är vi äntligen här, säger Olivia Ledin Söderberg.

Platsen för inskrivning finns högst upp på Trängregementet i en lektionssal. Men tjejerna är tidiga. Klockan är bara halv åtta på morgonen och ingen av befälen syns till. Däremot sitter två killar i korridoren: Hampus Larson från Kungsbacka och Jesper Hanson från Malmö.
– Det är tredje gången jag söker och nu kom jag in så för mig känns det väldigt roligt att vara här, säger Hampus Larson.
– Jag har velat det här i fyra år men det är först nu det har fungerat med det sociala livet att söka till GMU, säger Jesper Hanson.

Ingen av killarna har varit på Trängregementet tidigare, men Hampus Larson känner till regementet.
– En stark lockelse med Trängregementet är att det finns en stor chans att göra utlandstjänst och jag fick höra att Trängregementet i stort sett alltid få åka, säger Hampus Larson.
– Detsamma gäller för mig, det är utlandstjänst som lockar, säger Jesper Hanson.

Hur framtiden ser ut för tjejerna är svårt att säga.
– Det är svårt att veta innan. Vi får se hur det går, men jag ser en framtid inom det militära, säger Olivia Ledin Söderberg.
– Det känns spännande och som ett kul och utmanande yrke, sen får vi se vad det leder till, säger Caroline Landgren.