Stödjer med flygtransport vid beredskapsövning

P 4 i Skövde behövde lösa uppgifter på Gotland. För att snabbt komma dit flögs personalen på måndagen med Hercules-plan från F 7 i Såtenäs. Transport- och specialflygenheten som ansvarar för det militära transportflyget i Försvarsmakten har alltid beredskap för att med kort förvarning kunna genomföra flygtransporter i samverkan med andra förband.

Transport- och specialflygenheten transporterar soldater från P 4 till Gotland. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

Måndag morgon en till synes helt vanlig gråmulen novemberdag på F 7 i Såtenäs. I dag står transportflygning av stridsvagnspersonal från P 4 i Skövde på schemat. Passagerarna och deras packning ska lastas ombord på Skövde flygplats, i flygsammanhang endast ett stenkast från Såtenäs, men förberedelserna innan flygningen tar lika lång tid oavsett om flygningen är lång eller kort. Besättningen är på plats i flygplanet en dryg halvtimme innan start och förbereder sig.

Start sker planenligt och efter bara tio minuter landar man på Skövde flygplats. Ungefär 25 soldater som deltar i beredskapsövningen och ska flyga till Gotland kliver ombord och efter trettio minuter är man i luften igen. På Gotland lastas passagerare och packning av och försvinner fort från flygplatsen i minibussar som redan står framkörda när flygplanet taxar in. För P 4-soldaterna väntar nu fortsatt övning, medan flygplan och besättning återvänder till Såtenäs, centrum för svenskt militärt transportflyg.

Transport- och specialflygenheten på F 7 är de som ansvarar för det militära transportflyget i Försvarsmakten. Enheten har alltid beredskap för att snabbt kunna genomföra transportflygningar i samverkan med andra enheter i myndigheten. Den här gången var det personal från P 4 som med kort förvarning behövde lösa uppgifter på Gotland. Nästa gång kan det vara ett annat förband som behöver stöd med flygtransport.