Markstrid, artilleri och helikoptrar

– Övning Höstlöv 2014 har startat

Måndagen den 10 november började övningshjulen för Höstlöv 2014 att rulla. Som vanligt när en övning startas upp är det febril aktivitet överallt. Deltidssoldater som hämtar ut sin förrådsställda materiel, stridsfordon görs körklara på garageområdet och lastbilar lastas med drivmedel och annan utrustning.
– Det känns mycket positivt, det här den mest komplexa och tillämpade övning vi deltar i på länge, säger Henrik Johansson, chef för stabstroppen på 91:a artilleribataljonen.

Kompanistabsgruppen ur 91:a artilleribataljonen upprättar grupperingsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Det känns mycket positivt, det ska bli intressant och lärorikt att öva i ett större sammanhang” säger Henrik Johansson, , chef för stabstroppen på 91:a artilleribataljonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Det var en kompis som drog med mig i det här med deltidstjänstgöring i Försvarsmakten och det är ett bra koncept, man får komma ifrån jobbet lite då och då och göra något helt annat” säger Björn Jonsson på 1921:a pansarskyttekompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
160 deltidssoldater vid 1921:a pansarskyttekompaniet hämtar den personliga utrustningen på förrådet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompanistabsgruppens grupperingsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dumper ur 91:a artilleribataljonen på väg ut med materiel. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompanistabsgruppen ur 91:a artilleribataljonen upprättar grupperingsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Målsättningen är att förbanden ska få öva en nationell insats med fokus på samverkan mellan enheter på marken och i luften. Tredje brigadstaben vid I 19 leder övningen.

Ut i skogen direkt

På måndagsförmiddagen var det som sagt full fart på alla täter. På Artilleriregementet övades larmkedjan innan 91:a artillerbataljonen inledde omgruppering från kasernområdet ut i övningsterrängen på Bodens södra skjutfält . Kompanistabsgruppen ur artilleribataljonens stab- och trosskompani höll på upprätta en första grupperingsplats ute på Bodens södra skjutfält.
– Det känns mycket positivt så här första dagen, det ska bli intressant och lärorikt att öva i ett större sammanhang med samordning mellan mekaniserade förband, artilleri och helikoptrar. Det känns också speciellt bra att några av våra deltidssoldater nu rycker in, hämtar sin materiel och åker direkt ut i skogen utan några kaserndygn, precis som det ska vara, berättar Henrik Johansson.

Under måndagen startade också en mobiliseringsfältsövning vid I 19 som genomförs inom ramen för övning Höstlöv och på första helikopterskvadronen pågick förberedelserna inför ombaseringen till den fältbas som ska användas under övningen.

Deltidssoldater "ryckte in"

Under måndagsmorgonen var det också "inryckning" för 160 deltidssoldater vid 1921:a pansarskyttekompaniet på I 19, strax efter 08.00 hämtades den personliga utrustningen ut på förrådet.
– Det ska bli riktigt roligt att vara med i den här övningen, säger Björn Jonsson, skyttesoldat och sjukvårdare på kompaniet.
Björn som gjorde värnplikten 2001-2002 vid Luftvärnsbataljonen på I 19 och arbetar till vardags i Aitikgruvan utanför Gällivare. Björn har tillhört 1921:a pansarskyttekompaniet ett drygt år.
– Det var en kompis som drog med mig i det här och det är ett bra koncept, man får komma ifrån jobbet lite då och då och göra något helt annat. För mig är det heller aldrig några problem att få ledigt från jobbet. Sedan är det ju alltid kul att få träffa kompisarna i kompaniet och dessutom lära känna nya människor varje gång man är inne, fortsätter Björn.

Övning höstlöv fortsätter nu med att förbanden förbereder sig med egna övningar fram till fredag inför det större samordnade stridsskedet som genomförs kommande helg.