Lagutmaning på hög höjd

På den hissnande höjden av 3 800 meter över havet begav sig i dag 200 äventyrssugna atleter iväg mot okända utmaningar. Alla har de kvalificerat sig till en av de tuffaste utmaningarna under året - ARWC eller som man mer begripligt kan kalla tävlingen - Världsmästerskapet i multisport.

Malin Hjalmarsson är medlem i Swedish Armed Forces Adventure Team. Foto: Andreas Strand

Sverige har under de senaste tio åren etablerat sig som en toppnation i dessa sammanhang. På årets startlinje återfanns tre svenska representanter Team Haglöfs/Silva, Team Peak Performance och årets nykomling Swedish Armed Forces Adventure Team. Det som närmast väntar de tävlande lagen är en förflyttning till fots upp till första passet på 4 500 meter över havet. Betingelserna ser bra ut med 10 grader och en lätt vind från sydväst. Det är obanad terräng och de som finner de bästa stråken längs sluttningarna beräknas nå första checkpointen om 12 timmar.

Där väntar en ny uppgift, ännu okänd för deltagarna, men att de skall förflytta sig genom regnskog, passera skarpa klippavsatser, värja sig för djur och insekter på sin väg mot Amazonas regnskog och slutligen nå Indiska oceanen om 6-7 dagar är känt.

Teamet befinner sig 40 kilometer väster om Quito, huvudstad i Ecuador. Ett land som fått sitt namn just på grund av att ekvatorn skär rakt genom landet från Indiska oceanen i väster till gränsen mot Columbia i öster. Längs denna osynliga linje kommer lagen att förflytta sig, en sträcka som motsvarar cirka 700 kilometer.

Malin Hjalmarsson är enda tjejen i Försvarsmaktens lag.
− Hur kommer man på tanken att utsätta sig för något sånt här?

Vi är alla triggade av det oförutsägbara och älskar att tänja på gränserna dessutom är det ju delad glädje då man tävlar i 4-mannalag.

− Du tävlar i lag tillsammans med tre killar, finns det inte tjejlag?

I den här formen av multisport så är det mixlag som gäller, det är ett litet signum för sporten.

− Hur kommer det sig att ni funnit varandra och bildat lag?

Nja, vi har ju stött på varandra under flera års tävlande i olika lag men eftersom vi alla arbetar i Försvarsmakten har vi ofta tänkt tanken att köra ihop, nu föll pusselbitarna på plats.

− Kan ni dra nytta av ert dagliga arbete under en sån här utmaning?

Absolut, vi arbetar alltid i lag och är vana att anpassa oss efter uppkommande situationer.

− Under en vecka ska ni nu förflytta er från bergen till havet, hur går en sån här tävling till?

I stora drag så får man ut en del av kartunderlaget ett dygn före start, då vidtar planering av det bästa rutten. Med hjälp av cykel, kanot och löparskor så gäller det att snabbast tillryggalägga sträckan och däremellan passerat de obligatoriska kontrollstationerna.

− Ni är ett nybildat lag vilken målsättninng har ni med den internationella debuten?

För oss är det teambuilding i år men om allt klaffar så är det rimligt med en topp tioplacering.

Laget rapporterar dagligen från dess facebooksida: Swedish Armed Forces Adveture Team