FS 28 är beredda att lösa uppgifter i Afghanistan

Från soldatkunskaper till specifik utbildning i att var det innebär att vara rådgivare i Afghanistan. Personalen som ingår i FS 28 har förberett sig väl och ska snart lämna Sverige för att arbeta i Afghanistan.
– Vi har arbetat och förberett oss i flera månader och nu känns det bra att det börjar bli dags att ge sig iväg, säger Joakim Karlquist som är chef för FS 28 som är nästa styrka i Afghanistan.

FS 28 under deras förberedelser Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten
FS 28 under deras förberedelser Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten
FS 28 under deras förberedelser Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten
FS 28 under deras förberedelser Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten
FS 28 under deras förberedelser Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
FS 28 under deras förberedelser Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten

Under de senaste månaderna har medarbetarna som ingår i FS 28 förberett sig för att åka till Afghanistan. Uppgiften de ska lösa när de kommer dit ser inte riktigt ut som den gjort för dem som varit där tidigare.

Uppdraget är rådgivning

FS 28 kommer ingå i en multinationell styrka där de kommer att arbeta med rådgivning till Afghanistans egna säkerhetsstyrkor. Målet är att Afghanistans styrkor ska bli självständiga. FS 28 kommer arbeta både med rådgivning inför operationer som Afghanska styrkor ska genomföra och med långtidsplanering som utbildning, budget, materiel till deras förband.

Även om de inte kommer delta i operationerna som Afghanska styrkor genomför så krävs det ett högt säkerhetstänkande. Hotbilden är oförändrad mot tidigare. För FS 28 del innebär det bland annat IIED-hot mot transporter och hot om insider-attacker på Afghanska camper.

Förberedelsetiden

För att vara förberedda och kunna göra ett professionellt jobb har personalen både övat och finslipat sina egna soldatkunskaper och haft specifik utbildning om Afghanistan och vad det innebär att vara där som rådgivare.
– Jag känner mig trygg med de förberedelser vi gjort. Vi har hunnit med det vi måste trots att vi kommer åka ner två veckor tidigare än först planerat, säger Joakim Karlquist som är chef för FS 28.

Nu har personalen några dagar på sig att åka hem en sista sväng till sina nära och kära innan det är dags för nerresa. Relationen med anhöriga är en viktig pusselbit när man ger sig iväg på internationell insats. Personalen har fått formell anhörigutbildning och de har uppmanats att använda de stödfunktioner och utbildningar som finns som exempelvis Invidzonen.
– Vi måste ge vår personal den utbildning och det stöd som krävs så de och deras anhöriga ska må så bra som möjligt, fortsätter Joakim.
– En annan mental förberedelse som är viktig är att ställa sig in på vad det innebär att arbeta under multinationell flagg. Vi har till exempel diskuterat kamratskap i multinationell kontext.

En av de sista övningarna som genomförs är en krisövning. Vad gör de om det värsta händer, att någon av dem blir skadad eller ännu värre, förolyckas. Rutinerna för hur en kris hanteras finslipas och uppdateras under övningen. Dagen avslutas med ett korum. Det blir en stämningsfull stund där de kan reflektera över stundens allvar