Försvarsmakten bästa svenska lag i VM i Multisport

Sex dagar tidigare gick starten 700 kilometer bort. Över berg på 4400 meter ner över Andernas sluttning till Ecuadors djungel och floder för att slutligen hamna i Stilla Havet vid staden Mophiche.

Swedish Armed Forces Adventure Team går i mål efter över 140 timmar. Foto: Andreas Strand/Försvarsmakten
På marsch över Anderna. Foto: Andreas Strand/Försvarsmakten
– Det är helt underbart att tävla i multisport, tycker Malin Hjalmarsson.. Foto: Andreas Strand/Försvarsmakten

– Vi är glada att vi är i mål, berättar laget samstämmigt.

Det har varit en lång resa på de tio sträckorna som tävlingen har bestått av. Den längsta sträckan var 16 mil upp och ner för berg på cykel. Bedömt en sjundedel har varit över 3000 meters höjd med tre toppar mot 4000 meters höjd och ovan. Utmaningen är och har varit tuff och att över huvud taget klara en sådan prestation är en bedrift.

– Höjden var det jobbigaste på denna resa. Höjder över 3500 meter var jobbigaste. Vi hade höjdsymptom på laget och hade svårt att prestera under den delen av banan, säger John Karlsson, lagkapten.

Med höjdsymptom syftar han på kraftig huvudvärk och yrsel där balanssinnet slås ut och man kan inte springa rakt. Detta gjorde att laget inte kunde hålla jämn takt med de lag längst fram utan halkade efter lite. Ett glapp som sedan sakta minskades igen.

Trots höjdproblematiken i början av tävlingen så har laget energi och vilja in sig.
– Det är helt underbart att tävla i multisport. Man vill ju pressa gränserna men det är en hårfin gräns. Det är så mycket mer än fysiken, det är lika mycket mentalt och rodd med prylar, säger Malin Hjalmarsson.

– Det är så otroligt komplext. Vi måste hela tiden tänka och ta beslut. Beslut du fattar i nuet får konsekvenser senare och ett litet skavsår som inte åtgärdas kan få stora konsekvenser. Det är problemlösningar för lag och för sig själv. Man fattar många beslut för att i slutändan ta laget i mål. Man måste anpassa sig efter det som erbjuds, säger Jari Palonen.

Under den första paddlingen så bröt laget sina kajakpaddlar när de välte i två delar. Men det fortsatte istället för att bryta.
– Istället för att ge upp så hittar man en lösning som fungerar och fortsätter framåt. Man får utveckla sin överlevnadsinstinkt för att ta sig fram och lösa uppgiften själv. Det går inte att ringa någon och i slutändan handlar det om att göra så få misstag som möjligt, säger John Karlsson.

Förutom John, Malin och Jari har laget en fjärde medlem, Johan Hasselmark som också är deras navigatör och ansvarig att de hittar rätt.

Multisport finns i olika sammansättning och längd. VM i mulitsport är en tävling som går dygnet runt i flera dagar. I detta fall i Ecuador där vinnartiden var 111 timmar och 15 minuter. Försvarsmaktens lag kom in på 140 timmar och 35 minuter och hamnade nia.

– Tävlingarna är så långa så en lite skillnad i fart kan göra en stor tidsskillnad i slutändan. Vi fick också en strafftid på fyra timmar efter att de hade missat en väg. Förenklat så är 24 timmar på en multisporttävling kanske 24 minuter på ett marathon. Vi är jättenöjda med vår prestation med ett sådant här nytt lag, säger John.