Smärta, svett och 1800 timmar

Att stå still låter kanske enkelt, men efter hundratals timmars stillastående i vått och torrt, varmt och kallt och med uppmärksamheten på topp så märker man att det är krävande. Nu har soldaterna på Livbataljonen belönats för alla sina arbetstimmar på de kungliga slotten.

Den nya medaljen blänker vackert på soldaternas blå uniformer. Foto: Pontus Lindström/Försvarsmakten

För en soldat på Livbataljonen symboliserar medaljen mycket mer än bara siffror. För soldaten är det en bekräftelse på att timmarna har betytt något. Det är en uppskattning för postpass i 35 graders hetta och 20 graders bitande kyla. Det är en uppskattning på tid som skulle spenderas med familj och vänner, men som istället bytts mot arbetstid. Det är jul, nyår, påsk, födelsedagar och andra högtider som har blivit arbetsdagar och arbetsnätter.

För att få överkommendantens förtjänstemedalj krävs det att soldaten har genomfört minst 75 högvaktsdygn, vilket kan ställas mot 1800 timmar vid Stockholm slott eller Drottningholms slott. 75 dygn motsvarar en anställningstid på cirka två år på Livbataljonen, som ansvarar för den statsceremoniella verksamheten. För andra förband, som inte har högvakt som huvuduppgift, motsvarar 75 dygn en anställningstid på cirka fem år.