Tävling för er -vardag för oss

Över 200 deltagare från Försvarsmakten deltog under helgen i tävlingen Tough Viking, på Gärdet i Stockholm.
– Det var kul att se så pass många Försvarsmaktsanställda på en och samma plats, säger Försvarsmaktens evenemangsansvarige Ann-Charlotte Lyman.

Moment nummer två i kustjägarnas hinder var att ta sig upp för en stridsbåt 90 från vattnet.
Moment nummer två i kustjägarnas hinder var att ta sig upp för en stridsbåt 90 från vattnet. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten
Ida Lundkvist från Luftstridsskolan och Mattias Karlsson från Ledningsregementet sprang Tough Viking tillsammans.
Ida Lundkvist från Luftstridsskolan och Mattias Karlsson från Ledningsregementet sprang Tough Viking tillsammans. Foto: Michael Alestedt Finta/Försvarsmakten

Speakern bad deltagarna från Försvarsmakten att ta det lugnt med hindren på banan. Men inte på grund av skaderisk – utan för att de inte skulle ha sönder hindrena. Det var över 200 taggade soldater och officerare som stod vid startlinjen, redo att springa den 15 kilometer långa hinderbanetävlingen Tough Viking.

Inom ett par hundra meter skulle de redan ha hunnit springa genom eld och upp för en lång backe, där det amerikanska fotbollslaget Bulls stod mitt på kullen. De hade uppgiften att tackla allt och alla som passerade. Efter ungefär en timme in i tävlingen, och efter att ha passerat ett tiotal hinder, var deltagarna framme vid Kustjägarnas hinder, ett hinder som kortfattat kan sammanfattas med ordet lera.
– Det var absolut det jobbigaste, men ändå roligaste hindret, sa Ida Lundkvist från Luftstridsskolan efter att ha kommit in i mål.

Det var trötta och leriga deltagare som kom in över mållinjen. Precis några meter innan, tävlingen sista hinder, blev de nedsprutade med vattenslangar samtidigt som de passerade ett elhinder. Hindret gav elektriska stötar, så pass starka att många ramlade ner i leran av chocken.

Hinderbana är något som är väldigt ovanligt för många. Men kan vara en vardag för andra inom Försvarsmakten.

Fem korta frågor:

Ida Lundkvist, ASC-operatör, LSS

Varför springer du Tough Viking?
En rolig utmananing! Hinderbana är något som jag verkligen tycker är kul att springa.

Hur har du tränat inför tävlingen?
Jag tävlar in militär flygfemkamp i landslaget, då hinderbana är bl.a. en del av tävlingen.

Hur har ditt yrke hjälpt eller förberett dig inför Tough Viking?
Först och främst att man får träna på arbetstid. Men också att jag har fått möjligheten till att tävla i militär flygfemkamp.

Vad är din eller ditt lags taktik?
Att bara kötta!

Vilket hinder ser du mest respektive minst fram emot?
Kustjägarhindret är det jag ser mest fram emot i tävlingen. Det är inget jag inte ser fram emot.