Stridsmässig luftförsvarsövning tränar besättningar

Under tisdagen genomförde korvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö en luftförsvarsövning i Hanöbukten söder om Blekinge. Övningen tränar besättningarna i att bekämpa anfallande sjömålsrobotar. Då korvetterna själva har sjömålsrobot för att bekämpa fartyg måste man räkna med att motståndaren också har det.

HMS Malmö är beredd att öppna eld.
HMS Malmö är beredd att öppna eld. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Ombord är det eldledarens uppgift att med hjälp av spanings- och eldledningsradar lokalisera, följa och identifiera målet. Till hjälp finns bland annat utkikar på signalbryggan som spanar optiskt och med hjälp av så kallade pekpinnar snabbt kan visa var de olika målen befinner sig. Hela arbetet är som så mycket annat ombord, ett lagarbete.

-  Svårigheterna ligger i att på kort tid hitta, identifiera och låsa på målet med artillerieldledningen och samtidigt manövrera fartyget för att kunna genomföra vapeninsats. Allt går snabbt, säger Fredrik Einarsson på HMS Malmö.

Omedelbar utvärdering

Målen som fartygen skjuter mot är attrapper av sjömålsrobotar och bogseras i kilometerlånga vajrar efter ett flygplan. Träffresultaten registreras direkt av träffgivare och genom detta kan skjutande fartyg snabbt få information om hur skjutningen har gått. För att säkerheten ska kunna garanteras får fartygen öppna eld först när flygplanet har passerat över fartyget. Fartygen radarövervakar både luftrummet och ytan för att säkerställa att inga andra fartyg eller flygplan befinner sig i riskområdet.

Övningar kräver stora ytor

Dessa övningar kräver stora ytor för att kunna genomföras, både för de skjutande fartygen men också för flygplanen som bogserar målen. Hanöbukten är ett mycket viktigt övningsområde för Försvarsmaktens förband i Blekinge

- Den här typen av övningar är helt avgörande för att korvetter ska kunna uppträda i en miljö där det finns hot i luften i form av sjömålsrobotar både för att försvara oss själva men även för att kunna skydda andra fartyg, avslutar Fredrik.