Skarpa övningar för Hemvärnets 371:a insatskompani

Kompaniet har tillsammans med andra bland annat till uppgift att bevaka och skydda marinbaser. För att kunna göra detta på ett säkert och bra sätt övar de just nu i Kosta tillsammans med olika delar av 37:e hemvärnsbataljonen.

Gruppchefen går noga igenom alla detaljer i planen med övriga i gruppen
Gruppchefen går noga igenom alla detaljer i planen med övriga i gruppen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen går noga igenom alla detaljer i planen med övriga i gruppen
Gruppchefen går noga igenom alla detaljer i planen med övriga i gruppen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Man "torrövar" först för att hitta de bästa positionerna och för att veta att man gör allt rätt
Man "torrövar" först för att hitta de bästa positionerna och för att veta att man gör allt rätt Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Isabelle Mattisson är en av de många tjejerna i plutonen
Isabelle Mattisson är en av de många tjejerna i plutonen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Efter att ha övat utvärderar man momentet
Efter att ha övat utvärderar man momentet. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Just den här höstdagen var det rejält svettigt och man passade på att svalka sig under utvärderingen
Just den här höstdagen var det rejält svettigt och man passade på att svalka sig under utvärderingen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen ger ytterligare instruktioner
Gruppchefen ger ytterligare instruktioner. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
En av grupperna gör halt på väg fram mot målet
En av grupperna gör halt på väg fram mot målet. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Soldaterna ur insatskompaniet tränar på att som pluton, ta sig fram mot ett objekt. Scenariot för övningen gås igenom väldigt noga, först på ritningen, som i detta fall är gjord av grenar och kottar i en terrängmodell. Sedan i verkliga miljön för att alla ska hitta sina platser och positioner och veta exakt vad de ska göra och när. Man övar med skarp ammunition.

- Det är en avancerad övning som vi repeterar. De nytillkomna soldaterna är särskilt drillade för att de ska vara i samma nivå som de som har varit med längre, säger Lars Näslund som är ansvarig instruktör för momentet.

Soldaterna har olika beväpning som prickskyttegevär, automatkarbin fyra (AK 4), kulspruta, granatgevär och pansarskott, alla laddade med skarp ammunition. De kommer också att använda spränghandgranater och chockhandgranater.

Isabelle Mattisson, en av nybörjarna, är inne på sitt första år inom Hemvärnet och tycker att det är intressant, lärorikt och viktigt att vara med och berättar att hon kände sig lite osäker precis innan momentet startade.

- Men, nu känns det bra, när man väl är igång och allt funkar inom gruppen känns det otroligt bra.

Therese Roos som studerar till socionom och gjorde den grundläggande militära utbildningen 2011, började i Hemvärnet året efter, kände sig också nöjd efter skjutningarna.

- Det gick jättebra! Detta är ett bra avbrott i mina studier, det är kul att komma hit. Vi har så bra sammanhållning i plutonen, ja i hela kompaniet förresten.

Vid krigsförbandsövningen, KFÖ:n, som är den stora årliga övningen för Marinbasens hemvärnsbataljoner, kraftsamlar man egna och inlånade instruktörer för att verkligen kunna ge alla soldater en bra utveckling i deras befattningar.

- Det syftar till att bataljonen ska klara att lösa sina uppgifter vid KFÖ:n nästa år, när hela bataljonen övar tillsammans. Då kan det också bli aktuellt att samöva med marinen under övningen SWENEX, säger Klas Levin, övningsledare och chef för Blekingegruppen som ansvarar för utbildningen av Blekinges hemvärnsbataljoner.

Blir du intresserad av att själv vara med, kontakta Marinbasens rekryteringskoordinator för mer information via marinb-rekrytering@mil.se