Prestigefull patrulltävling

Försvarsmaktsmästerskap i patrull

Onsdag, torsdag 24-25 september arrangerade F 17, Försvarsmaktsmästerskap i patrull, FMM Patrull, den kanske mest prestigefulla tävlingen inom FM. 
Tävlingen är en prövning i grundläggande soldatfärdigheter och består av ett antal moment som ska genomföras på bästa sätt, först på dagen och sedan i mörker. Varje patrull består av fyra medlemmar. Tävlingen att genomfördes inom och utom F 17:s område.

Media följer Marinbasens lag vid irländska bordet Foto: Kent Löving
Att börja hinderbanan med att rulla däck kan däcka vem som helst Foto: Kent Löving
Materielen för slangdragning fick hämtas ur en rökfylld container Foto: Kent Löving
Samarbete är A och O när man skall ta sig upp ur lejongropen Foto: Kent Löving
Segrande lag P4 fick ta emot ÖB:s vandringspris av ställföreträdande flottiljchef, Magnus Fransson Foto: Kent Löving

Mästerskapet inleds med dagmoment och när de utförts räknas resultaten ihop, laget med bäst poäng startar sedan först i de kommande nattmomenten. Uppgifterna som då ska klaras av är orientering, skytte och en avslutande snabbmarsch. Målgång för snabbaste patrull brukar vara runt midnatt.

29 fyrmannalag från ett stort antal av Försvarsmaktens förband kom till start och de var väldigt taggade och tävlingsinriktade. Den här gången inleddes tävlingarna i ett hällande regn som sen upphörde framåt förmiddagen.

Grenarna som genomfördes var bland annat: Hinderbana, hantering av brandslang, sjukvårdsmoment, CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära stridsmedel som görs med skyddsmask på) skjutning, orientering, nattorientering och snabbmarsch.

− Jag tycker det är roligt, säger Joakim Andersson från FMTS. Synd bara att vi blev ihopsatta dagen innan, annars hade vi kunnat träna inför tävlingen, fortsätter Joakim.

Segrande lag i officersklassen blev P 4, tvåa blev Ledningsregementet och trea blev Lv 6.

I soldatklassen stod I 19:s lag som segrare, tvåa K 3 och trea blev A 9.

Efter prisutdelningen höll Mikael Mineur, från FMIF Försvarsmaktens idrottsförbund, tal till de tävlande:

− Ni har lärt er en hel del, bland annat att laget går före jaget, sa Mikael. Var stolta över er själva och att ni genomfört en mycket svår tävling, fortsatte han.

Sista punkt var, som sig bör när man är på en flygflottilj, en flyguppvisning av Fredrik Müchler som blev mycket uppskattad.

Nästa år är det P 4 som står som värd för tävlingen som kommer att äga rum i mitten av oktober.