Medaljerade efter uppskattad insats

Tisdagen den 16 september landade den andra och sista rotationen av Mali 03 på Luleå flygplats efter en lång flygresa från Malis huvudstad Bamako. Efter drygt fem månader utomlands var det på onsdagen dags för regementschefen, överste Olof Granander, att definitivt sätta punkt för styrkans insats med en välförtjänt medaljceremoni.

Ola Carlsson får sin medalj av överste Granander. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Överste Lars Karlsson, brigadchef och ställföreträdande regementschef, var med under ceremonin och tackade styrkan för insatsen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Mali 03 fr.v: Förste sergeant Hampus Torstensson, förste sergeant Ola Sannebjörk, korpral Magnus Bäck, major Sven-Olov Jansson, kapten Ola Carlsson, löjtnant Christian Johansson, förste sergeant Karl Ekström, korpral Andreas Mårtensson och kapten Mika Mäntyranta. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

De nio svenska officerarna, ledda av kapten Ola Carlsson har sedan 23 april varit en del av en nordisk- baltisk utbildningsgrupp inom EUTM Mali, European Union Training Mission Mali. EU-insatsen, som sker på förfrågan av Mali. Insatsen har pågått sedan våren 2013 och har som syfte att hjälpa landets armé att återställa lag och ordning i de norra delarna av landet där det pågår oroligheter samt att avvärja terrorhot.
Styrkan har varit stationerad i staden Koulikoro i södra Mali, drygt 60 kilometer nordost om huvudstaden. Där har de utbildat soldaterna i bland annat grundläggande soldatkunskaper, mänskliga rättigheter och krigets lagar.
– Under vår tid har vi hunnit med att utbilda ett kompani och även genomfört repetitionsutbildning av en av de bataljoner som utbildades av våra företrädare, säger Ola Carlsson.

Väl bemötta

Till skillnad från befolkningen i Afghanistan, där Ola Carlsson tidigare tjänstgjort, är människorna man mött i Mali inte alls lika skeptiska till svenskarnas närvaro.
– Vi har inte känt oss hotade på något sätt utan har blivit väl bemötta överallt. De är väldigt trevliga och framför allt generösa, detta trots att Mali är världens sjunde fattigaste land.

Många utmaningar

Trots att hotbilden varit låg i söder har det funnits andra utmaningar för styrkan.
– Värmen är mycket påfrestande. Som mest mätte vi upp 55 grader i solen och det var ju inte alltid man kunde hitta skugga. Nattetid kunde det vara upp mot 37 grader varmt, berättar Ola Carlsson.
Även språket har varit ett problem och man har tvingats använda tolkar som översatt från engelska till både franska och det inhemska språket bambara.
– Vi har istället fått visa ganska mycket handgripligen istället för att berätta vad de ska göra, men det har fungerat ganska bra det också.
Att den svenska styrkan är uppskattad på plats och har gjort ett gott arbete råder inget tvivel om.
– Vi upplever det som att de innan var förväntansfulla att få bli utbildade av oss, och att de efteråt var stolta över att ha få bli det, berättar Ola Carlsson.

I 19:s bidrag fortsätter - jägarbataljonen tar över

Innan Ola Carlsson och de övriga i gruppen roterade hem lämnade de över utbildningsansvaret till Mali 04 som bemannas av personal ur jägarbataljonen i Arvidsjaur. Dessa kommer att fortsätta det viktiga arbetet fram till i början av 2015.

Välförtjänta medaljer

Vid onsdagens medaljceremoni fanns anhöriga och delar ur I 19:s personal på plats för att se styrkan få Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Innan medaljeringen lovordade överste Olof Granander styrkans arbete:
– Ni uppfyller varje del i ambitionerna med ett försvar där soldater och förband är professionella i meningen välutbildade, övade och insatserfarna. Ett försvar där värdegrunden är solid och där man bemöter såväl kollegor som civilbefolkning på ett respektfullt och professionellt sätt. Ni har löst uppgiften föredömligt och ska ha ett stort tack för era insatser.

Karta