Kommunikation – en avgörande faktor

Att kunna kommunicera med sin omgivning är många gånger nödvändigt. Vid en insats är det livsavgörande.

Hjärtat i kommunikationsnätet. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
För att försörja alla kommunikationssystem på den framflyttade basen krävs ett flertal elverk. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Från det mobila tornet leder flygledarna flygtrafiken. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

I dag är vi vana att kunna nå varandra på flera olika sätt. Men om infrastrukturen inte finns på plats måste allt byggas upp från grunden och sedan underhållas. Den enhet som ansvarar för det inom flygvapnet i Nordic Battlegroup är Communication Information System, CIS.

− Vi ansvarar för alla kommunikationssystem inom en flygbas. Det kan handla om allt ifrån telefoni, data eller radiokommunikation. Men vi ansvarar också för strömförsörjning och att dra fiber- och kraftkabel, säger Daniel Björkman, chef CIS.

Enheten består av personal från både F 21 och F 17. De är placerade både på huvudbasen och på den framflyttade basen som ligger närmare operationsområdet.

− Vi är uppdelade så att vi kan lösa kommunikationen och allt som hör till på båda platserna.

Personal från F 21 kommer vid insats vara stationerade vid den bas som ligger närmare operationsområdet. Där upprättas även ett mobilt flygtorn och därifrån kan flygledarna leda flygtrafiken. För att allt ska fungera på plats övade nyligen de tillsammans med flygledarna i Jokkmokk.

− Vi förbereder vi oss och testar alla system så att de funkar och att vi har kompetensen att lösa det i Nordic Battlegroup. Det är första gången vi kör ATS-systemet skarpt, det vill säga kommunikationssystemet i det mobila tornet.