Expedition: Clean-Up Kebnekaise avslutad

I Kebnekaises fjällvärld pågick under några dagar i augusti Expedition Clean-Up Kebnekaise där syftet var att plocka skräp som besökare lämnat kvar i området. Expeditionen bestod bland annat av representanter från Försvarsmakten och Håll Sverige Rent samt äventyrarna Renata Chlumska och Oskar Kihlborg.

Foto: Oskar Kihlborg
Foto: Oskar Kihlborg
Vrakdel från flygolyckan. Foto: Oskar Kihlborg
Skräp som plockats vid Kebnekaise. Foto: Oskar Kihlborg
Håll Sverige Rent och Försvarsmakten städar runt Kebnekaise. Foto: Oskar Kihlborg
Foto: Oskar Kihlborg
Foto: Oskar Kihlborg
Foto: Oskar Kihlborg
Expeditionsdeltagarna från Försvarsmakten och Håll Sverige Rent. Foto: Oskar Kihlborg

Expeditionen besteg Kebnekaises sydtopp och plockade skräp på sträckan mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation via Tarfala och Björlings glaciär och tillbaka till Kebnekaise fjällstation. Detta är ett samarbete med Håll Sverige Rent där Försvarsmakten vill stödja kunskapsspridning och information om hänsynsfullt beteende i vår natur.

Som stöd under expeditionen var Arméns jägarbataljon som försåg expeditionen med förläggning och klätterutrustning. Jägarbataljonen var redan på plats för att fortsätta arbetet med att bärga vrakdelar efter olyckan med det norska Herculesplanet 2012. Sammanlagt har cirka 35 ton vrakdelar från flygkraschen samlats in. 

Expeditionen besökte också Tarfala forskningsstation som bedriver bland annat glaciär- och klimatforskning. Stationen har skött miljöbevakning och tagit vattenprover för att försäkra sig om att den flygfotogen som spreds ut vid flygolyckan inte förgiftat mark och vatten. Inga spår av bränslet har upptäckts i år.

– Vi i Försvarsmakten är angelägna om att den verksamhet vi själva bedriver i form av övningar och insatser, inte ska påverkan miljön negativt. Vårt förhållningssätt är att lämna en plats i samma eller bättre skick än när vi kom dit, säger Arne Wessner, Försvarsmaktens miljöchef.