Full fart under regementets dag på P 7

Alla ytor som kan tjänstgöra som parkeringsplatser står fyllda, flaggorna vajar i vinden, och i matsalen serveras ärtsoppa och pannkakor. Överallt går människor omkring och tittar på fordon och utrustning eller pratar med någon av personalen från regementet. Under söndagen firade Södra skånska regementet, P 7, regementets dag.

Andreas Ingelsson med Kasper och Alwin tittar på de olika sorternas ammunition som används. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten
Regementets båda bataljoner ställde upp under den inledande ceremonin. Foto: Janne Bohman/Försvarsmakten
Solen lös på soldater och anhöriga. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten

I skuggan av några träd, på en gräsplätt intill det större fältet spelar Ängelholms musikkår igenom delar av sin repertoar. Lite längre bort, kikar Hedvig och Malte, tillsammans med pappa Oskar Hammar på ett pansarterrängfordon 360.

- Hittils är den här den fräckaste vi sett med alla coola saker om finns inne i den, säger Malte,

- Och så har den kameror så man ser allting utanför, fyller Hedvig i, innan de går iväg för att lyssna på musikkåren.

Förutom att besökarna under dagen kan provsitta olika fordon, och klämma och känna på annan utrustning, hålls även de sedvanliga ceremonierna med pompa och ståt. Solen lyser över heden när chefen för Södra skånska regementets tal avlöstes av befordringar och avtackningar av personal, och avslutades med en stridsförevisning.

Andreas Ingelsson har precis kommit tillbaka efter att ha tittat på stridsförevisningen med barnen Kasper och Alwin.

- De har tjatat ända sedan de såg stridsuppvisningen förra året, säger Andreas Ingelsson, som menar att de är nöjda med utbudet under regementets dag.

Under dagen har inte bara P 7:s förband varit på plats. Såväl kamratföreningar som Myndigheten för sammhälsskydd och beredskap har visat upp sin verksamhet bland hemvärnsfordon, korvkiosker och rekryteringskonteinerns styrketest.

När eftermiddagen börjar bli sen rullar de sista besökarna hemmåt från de tidigare välfyllda parkeringsplatserna och Per Nilsson, projektledaren för regementets dag, och tillika stabschef på regementet summerar dagen.

- Enligt beräkningarna har cirka 10 000- 12 000 besökare varit hos oss idag, och man har verkligen kunnat se en stolthet hos både heltids-, deltids- och hemvärnssoldater när de visat upp sina kunskaper, säger Per Nilsson. 

- Särskilt roligt är det så klart att se det stora intresset från anhöriga och allmänheten som kommer hit och besöker oss, avslutar han.