”En fantastisk upplevelse”

Förra året representerade överbefälhavaren, general Sverker Göranson ensam Försvarsmaktens högsta ledning i Prideparaden. I år deltog även generaldirektören, Peter Sandwall. Dessutom valde försvarsminister Karin Enström (M) att gå med Försvarsmakten i tåget.

– Det är ett förnämligt exempel på ledarskap som er försvarsminister, överbefälhavare och generaldirektör visar. Dessutom är det en fantastisk parad, säger Amia Michael från Nederländerna.
– Det är ett förnämligt exempel på ledarskap som er försvarsminister, överbefälhavare och generaldirektör visar. Dessutom är det en fantastisk parad, säger Amia Michael från Nederländerna. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Expressen-TV intervjuar ÖB Sverker Göranson när Prideparaden passerar Slussen.
Expressen-TV intervjuar ÖB Sverker Göranson när Prideparaden passerar Slussen. Foto: Jesper Tengroth, Försvarsmakten
Försvarsmaktens personal var populär under Prideparaden.
Försvarsmaktens personal var populär under Prideparaden. Foto: Alexander Lundqvist Cruz, Försvarsmakten

– Paraden var en fantastiskt upplevelse och dessutom en viktig signal till samhället och Försvarsmaktens alla anställda och frivilliga kring var vi står värdegrundsmässigt, säger GD Peter Sandwall efter sin Pride-premiär.

Under hela veckan har Försvarsmakten funnits på plats i Pride-parken på Östermalms IP i Stockholm och bland annat arrangerat flera seminarier. Dessutom har myndigheten stått som värd för en internationell NATO-konferens för HBTQ-frågor och några av konferensens deltagare valde även att gå med i tåget:
– Det är ett förnämligt exempel på ledarskap som er försvarsminister, överbefälhavare och generaldirektör visar. Dessutom är det en fantastisk parad, säger Amia Michael från Nederländerna.

Och det var kanske inte så konstigt. Försvarsmaktens del av tåget, som arrangerades av HoF – Föreningen för Homo- bi och transsexuella i Försvarsmakten, ramades in av ett band från Försvarets fältartister.

Under den gångna veckan har Försvarsmaktens engagemang i Pride kritiserats. Men ÖB tar den kritiken med ro:
– Vi lever i en demokrati, de får tycka vad de vill. Personligen tycker jag att kritiken påminner lite om anonyma insändare i lokaltidningar på temat ”jag åkte fast för fortkörning. Har inte polisen viktigare saker för sig än att jaga hederliga medborgare som råkar köra för fort?”. Försvarsmakten är demokratins yttersta försvarare. Därför menar jag att det är viktigt att vi som myndighet står upp för de grundläggande demokratiska värdena. Det gör vi på olika sätt – genom att patrullera Sveriges gränser, genom insatser utomlands och genom vårt deltagande i Pride, som ytterst symboliserar alla människors lika värde, avslutar ÖB.