Militära underrättelsetjänsten firade 20 år

Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, som bildades den 1 juli 1994 är en del av Försvarsmaktens högkvarter. Vid ett seminarium med efterföljande födelsedagskalas firades på tisdagen den nyblivna 20-åringen i Almedalen.

Många ville lyssna till föredraget. Foto: Lena Parkvall/Försvarsmakten
Tjugoåringen firades med tårta... Foto: Lena Parkvall/Försvarsmakten
...och självklart must Foto: Lena Parkvall/Försvarsmakten

Gunnar Karlson, generalmajor och Musts genom tiderna femte chef, berättade för ett par hundra nyfikna om utmaningar, hot och ambitionen att vara så öppen som det går utan att säkerheten äventyras.

- Vi är skattefinansierade och det innebär att skattebetalarna har rätt att få veta så mycket som möjligt om vad vi gör, även om vår verksamhet är sådan att vi inte kan berätta allt. Då passar det bra att vi uppmärksammar vår 20-års dag här i Almedalen, sa han.

Gunnar Karlson känner sig hemma på Gotland då han tidigare varit regementschef vid numera nedlagda Gotlands regemente, P 18. Och hur firas Musts födelsedag på bästa sätt? Jo, naturligtvis med tårta och must producerad på gotländska äpplen. Men receptet är självklart hemligt.