Att hitta sin egen träningsform

Att vara soldat eller officer är många gånger ett fysiskt krävande yrke och det gäller att hitta sitt sätt att träna för att hålla sig i form. En som gjort det är kapten Fredrik Toft som var med i laget från Skövde som kom på tredje plats i Försvarsmaktsmästerskapet i Triathlon.
– Triathlon är en uthållighetsidrott som väl passar in inom den militära verksamheten. Sporten är allsidig och kräver funktionell och balanserad träning av hela kroppen och skapar en uthållighet och seghet som kommer väl till pass i den militära tjänsten.

Starten vid simningen på triathlon Foto: Carina Helin
Fredrik Toft ute på cykelmomentet Foto: Carina Helin
Daniel Olsen TrängR, Fredrik Toft P 4 och Cecilia Jessen TränR Foto: F 7/Försvarsmakten

Triathlon är en uthållighetsidrott som består av tre grenar: simning, cykling och löpning. Grenarna genomförs i en följd utan avbrott och den som är först i mål efter sista grenen (oftast löpning) vinner tävlingen.

Försvarsmaktsmästerskap i triathlon genomförs årligen över sprintdistansen 750 m simning, 20 km cykel och 5 km löpning. Det genomförs också en lagtävling där man regementsvis kan ställa upp med ett tremannalag. 2014 ställde Skövde Garnison upp med ett gemensamt lag och det laget kom på 3:e plats. Fredrik Toft, som ingick i laget, berättar om hur han började med triathlon.
– Jag hade, precis som många andra, genomfört alla grenar i en svensk klassiker, det vill säga, åkt Vasaloppet, cyklat Vätternrundan, simmat Vansbrosimmet och sprungit Lidingöloppet. Utöver det tränade och tävlade jag under något år i Svenska multisportcupen (lagtävling). Eftersom flera av de kollegor jag tävlade med, precis som jag själv, har ett arbete då man ibland inte är tillgänglig hemma utan är ute på internationell tjänst, går skola eller är kommenderad, upplevde jag att det var det svårt att träna och tävla i lagtävlingar.  Eftersom jag redan höll på med alla grenar som ingår i Triathlon var steget ganska enkelt, jag började med Triathlon!

Sporten bygger på tre grundläggande konditionsaktiviteter som alla ger kroppen funktionell och balanserad träning. Med sportens inbyggda variation och allsidighet så blir den vardagliga träningen roligare och mer stimulerande och risken för skador och överträning är klart reducerad jämfört med att bara bedriva en aktivitet.

– När man tränar tre olika discipliner så är dessutom förbättringspotentialen enorm! skrattar Fredrik som tycker att träningen är varierande och därigenom aldrig blir tråkig. Han medger dock att det ibland vara segt att stiga upp kl 06:00 en ledig dag för att ge sig ut på ett morgonpass innan barnen vaknar. Det gäller att träna lagom och få till en balans med vila och återhämtning.