Amfibieofficer utmanade sig själv

Läsarna har kunnat följa Marcus på Marinbloggen före och efter tävlingen. Drygt en vecka efter tävlingen, när Marcus hade fått lite distans till den, berättade han hur han kände sig efteråt.

Den 18:e upplagan av multisporttävlingen Åre Extreme Challenge gick nyligen av stapeln. Tävlingen bestod av paddling, löpning och mountainbike och genomfördes i Åres fantastiska fjällmiljö. En av de tävlande som ville utmana sig själv, var amfibieofficeren Marcus Appelgren

Appelgren har tjänstgjort vid två tillfällen i Afghanistan, nu senast med under FS25 som Amfibieregementet ansvarade för Foto: Marcus Appelgren/Försvarsmakten
på 203.amfibieskyttekompaniet utbildas bland annat personal till granatkastartjänst Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Stridsbåtsförare är en annan viktig funktion både på 203.amfibieskyttekompaniet såväl som i hela amfibiebataljonen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Hej Marcus, nu har du fått lite distans till tävlingen, hur kände du dig veckan efter tävlingen?

Tack, det kändes riktigt bra, jag tränade lite lätt direkt efter tävlingen och tog ganska snart ett längre träningspass. Redan några dagar efter tävlingen kände jag mig i stort sätt fullt återhämtad.

Vad var det som fick dig att ställa upp på Åre Extreme Challenge?

Det var två anledningar, dels var det ett mycket bra sätt att motivera mig själv till träning under en längre tid. Sedan var det suget efter att se vad jag klarar av. Om jag fortfarande fungerar under tyngre belastning en längre tid.

Vilken del i tävlingen upplevde du som tuffast?

Tävlingen var tuff på många sätt men det som utmärkte sig särskilt var cyklingen. De flesta är ju mindre bra på någon av de tre grenarna och den jag tränat minst på och har svårast för är cyklingen.

Slog tanken dig någon gång att avbryta tävlingen, om inte vad drev dig framåt?

Nej, jag slogs aldrig av tanken att ge upp, för det första så älskar jag utmaningarna. För det andra är inte amfibieofficerare utbildade för att ge upp, den tanken finns inte.

Att man sedan har kontakt med kollegor och vänner med sig i loppet spelar naturligtvis stor roll. Vi var totalt ett tiotal som var uppe i Åre och deltog i tävlingen, och hjälptes åt att motivera varandra både innan och under loppet. Dessutom är stämningen riktigt bra även från folk man aldrig träffat förr. Alla hjälper varandra och delar samma upplevelse.

Du kom hem från Afghanistan i slutet på 2013, hann du träna så mycket som du skulle inför tävlingen?

Både ja och nej, Det tog ett tag att återhämta sig från insatsen (FS25), och framför allt att bygga upp konditionen igen. Jag känner så här efter loppet att jag nog skulle behövt en månad till för att träna lite mer grenspecifikt, framförallt cykling.

Hade du fördel av din militära bakgrund och iså fall på vilket sätt?

Ja, genom att jag känner igen och är medveten hur min kropp reagerar under vissa skeden, exempelvis när man går in i den berömda ”väggen”. Som officer och soldat, tränas vi för att kunna hantera både fysiska såväl som psykiska utmaningar. Jag vet till exempel hur min kropp reagerar om jag anstränger den extremt hårt. Vi lär oss också hur man både förebygger och hanterar olika påfrestningar, så visst har jag haft nytta av min militära skolning.

Du skrev i bloggen att du ”aldrig skulle cykla igen”, har du ändrat dig?

Haha, Ja. Jag har redan beställt en ny snabbare och häftigare cykel till nästa år.

Du har alltså redan bestämt dig för att tävla även nästa år?

Givetvis, som sagt, en ny cykel är redan införskaffad och en surfski står på tur. Dessutom hoppas jag på att fler kollegor följer med mig upp nästa år. Det är tre säkra åtgärder för att det ska gå ännu fortare nästa år.

Hur ser den närmaste tiden ut för dig?

Nu är det semester för alla oss på 203.amfibieskyttekompaniet och efter det börjar en riktigt rolig och hektiskt höst. Vi har bland annat en stor krigsförbandsövning, gruppchefsskola och befälsutbildning att se fram emot. Ett annat stort projekt som vi jobbar med just nu är en rekryteringskampanj. Jag ser fram emot att anställa ytterligare nya deltidsanställda (GSS/T) kollegor till kompaniet. Vi har redan idag ett kompani som är väl uppfyllt med många duktiga amfibiesoldater men genom rekryteringskampanjen hoppas vi kunna ta ytterligare ett kliv framåt och fylla upp kompaniet ytterligare.  

Du nämnde att ditt kompani ska nyanställa, vad ska de nyanställda jobba med?

Våra nyanställda medarbetare kommer att jobba inom tre huvudområden, stridsbåtstjänst, skyttetjänst och granatkastare/robottjänst. Det är tre viktiga funktioner och tjänster som kräver en hel del av våra medarbetare, förhoppningen är att hitta lämpliga killar och tjejer under sommaren för att anställa dem redan till höstens krigsförbandsövning.

Vad har 203.amfibieskyttekompanet för uppgifter?

I andra amfibiebataljonen finns det bland annat tre stycken amfibieskyttekompanier varav 203, är ett av dem. Våra uppgifter är kopplade till väpnad strid och för att lösa de uppgifterna använder vi oss bland annat av vårt eget understöd i form av granatkaster och robotsystem. Vi förflyttar oss i huvudsak med stridsbåtar. Det här var en extrem enkel och övergripande beskrivning av vilka uppgifter vårt kompani har, självklart ska vi kunna lösa andra uppgifter, såsom till exempel stöd till samhället vid svåra påfrestningar, ceremoniella uppgifter och en hel del annat.

Slutligen vill jag önska dig en trevlig sommar och lycka till med både träning och rekryteringen!

Tack, önskar dig också en trevlig sommar!

 

 

Är du intresserad av att bli en del av amfibiebataljonen och 203.amfibieskyttekompaniet, läs mer om de olika tjänster som kompaniet söker personal till, under Jobb & Karriär