”Det är ett riktigt skönt gäng”

Krigsförbandsövningen för 92:a artilleribataljonen vid Artilleriregementet, A 9, är över för denna gång. Kring 90 deltidssoldater och officerare har därmed tjänstgjort vid förbandet under drygt en vecka. En vecka som resulterade i ett än mer sammansvetsat gäng.

Sjukvårdsgruppen på plats framför kameran, nöjda och glada för att få vara på A 9 för att tjänstgöra under krigsförbandsövningen. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Artilleripjäsen Archer fanns på plats på övningen. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson och försvarsminister Karin Enström besökte övningen i syfte att ta del av den verksamhet som bedrivs för all deltidspersonal vid förbandet. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Sjukvårdsgruppen i arbete, en viktig pusselbit under övningen. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Mot nya mål och utmaningar. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Tillfälliga soldater från olika delar av landet. Alla med samma motivation, alla med samma driv. Ungefär så kan man beskriva den känsla som infann sig under den krigsförbandsövning som precis avslutats på Artilleriregementet i Boden. En övning där nästan 100 tidvis tjänstgörande soldater och officerare lämnade sina ordinarie arbeten och studier för att återvända till Boden och en för många efterlängtad tid på förbandet. En av dessa var Lovisa Johnsson som under övningen tjänstgjorde som sjukvårdare:
— Vi i sjukvårdsplutonen har en riktigt bra sammanhållning, det finns många med samma intressen, många pluggar till både läkare och sjuksköterskor så det finns mycket att prata om, sa Lovisa Johnsson och fortsatte:
— Vår plutonchef jobbar mycket för sammanhållning eftersom det är så viktigt när vi ses så sällan och ska jobba så nära varandra. Han har lyckats med att skapa det i vår pluton, man märker även av sammanmalningen mellan plutoner och kompanier, det är ett riktigt skönt gäng.

Hektisk men lärorik övning

Övningen i sig pågick alltså under drygt en vecka. En intensiv vecka med många inlärningsmoment. Att under en så pass kort tid, på så pass få tillfällen under ett och samma år, få tjänstgöra som deltidssoldat är viktigt för Lovisa Johnsson som upplever tillfällena på förbandet som unika och väldigt lärorika.
– Jag lärde mig hela omhändertagandet, från skadad med fler eller bara en, till att prioritera dem, lasta in och skicka iväg till sjukhus och att lasta av och följa upp patienten. Jag har lärt mig hur vagnen fungerar både invändigt och utvändigt.

Finbesök gästade övningen

Efter drygt en vecka i fält fick övningsdeltagarna veta att ett besök var inplanerat under övningens sista dagar. Ett lite finare besök där gästen, eller gästerna, var okända. Även om det spekulerades i vad för typ av besök det handlade om, så visste aldrig Lovisa Johnsson och hennes kollegor på sjukvårdsgruppen för säkerhet vad det skulle innebära.
— Under välkomsttalet berättade vår bataljonschef att vi skulle få besök under övningen, att det visade sig vara försvarsministern och ÖB tyckte vi var stort, att de ville besöka just vår övning. Ingen hade träffat försvarsministern innan, någon hade träffat överbefälhavaren, förklarade Lovisa Johnsson. Som Lovisa beskriver så var det alltså överbefälhavaren Sverker Göranson och försvarsminister Karin Enström som gästade övningen under dess slutskede.
Ett besök där syftet var att få en inblick i hur verksamheten bedrivs för deltidssoldater- och officerare. Efter att ha besökt olika platser, träffat flera deltidstjänstgörande och slutligen skjutit med artilleripjäsen Archer, så sammanfattade försvarsminister Karin Enström besöket.
— Det blir svårt att toppa denna dag.