Svensk-dansk samövning gav flera lärdomar

I en nedlagd skola i en liten by utanför Kristianstad avbryts plötsligt tystnaden när ett tiotal pansarterrängbilar rullar in på skolgården. Motståndaren öppnar eld som besvaras av soldater i pansarterrängbilarna.

Redo att ta nästa rum. Vid en träff talar västarna om vilken typ av skada som uppstått. Foto: Kalle Bendroth
För att ta sig in i byggnaden sätts en stege upp mellan en pansarterrängbil 360 och ett fönster. Snart är striden i full gång. Foto: Kalle Bendroth

Det är soldater ur 71:a bataljonen på P 7 och del av en spaningsskvadron från danska Opklarings bataljon på Bornholm som övar strid i bebyggelse.

Övningsledare för momentet, kapten Peter Andersson, trycker på vikten av att få öva på olika platser.

- De anläggningar vi har, lär man sig efter att ha övat på dem några gånger. Att få använda andra platser för att öva, t.ex. de som ligger på civil mark, utvecklar oss på flera plan. Vi måste hämta och analysera underrättelser om objektet och vi måste anpassa oss på ett helt annat sätt. Dessutom måste vi ha i åtanke att det är ett civilt objekt och att det finns boende runt omkring.

Övningar på civil mark gör också att allmänheten ser vår verksamhet vilket både ger dem en bättre förståelse för militär personal samtidigt som de ser att vi använder skattepengar på det sättet som man kan förvänta sig, resonerar Peter Andersson.

En skyttegrupp tar sig genom dörrar och fönster in i byggnaden och eldstrid utbryter på flera platser. Träffarna registreras genom sensorer på västarna som soldaterna bär. Såväl motståndarna som de attackerande soldaterna blir ”träffade” och de skadade tas om hand av sjukvårdare.

Övningsmomentet i ”strid i bebyggelse” är finalen på 712:e kompaniets övningsvecka där de tidigare under veckan har tränat på försvar mot lufttrupp och anfallsstrid.

– Sedan 2012 har vi etablerat ett enkelt och pragmatiskt övningsutbyte med den danska Opklarings bataljon på Bornholm. Under den här övningen utgör de ”Motståndaren” och det ger ett mervärde för både oss och dem att delta, säger kompaniövningsledaren och bataljonschef för 71:a bataljon, Jonas Nilsson.

Den danske löjtnanten Per Bull Nielsen håller med:

- Det är utvecklande för såväl officerare som soldater att öva med en annan nation. Vi får nya influenser genom att se andras stridsteknik och öva i ny terräng. Dessutom har vi skapat ett bra samarbete mellan bataljonerna och avståndet hit är kortare än om vi ska ta oss till många andra övningsområden i Danmark, säger han.

Michael Nilsson, chef för Södra skånska regementet hoppas på ett fortsatt utbyte.

- Vi välkomnar alla åtgärder som kan underlätta ett övningsutbyte mellan de nordiska länderna, säger Michael Nilsson.

Till slut är motståndaren slagen och övningen avbryts för lunch följt av en utvärdering av stridsmomentet. Portionsförpackad mat delas ut till deltagarna som sätter sig för att äta och diskuterar stridsmomentet.

Lugnet lägger sig återigen över den gamla skolan och samtliga inblandade är flera erfarenheter rikare.