Med stöd från ovan

Joint Fire - indirekt eld övades i NBG-organisationen

I en ledningsvagn på en höjd sitter major André Saedén, ställföreträdande chef för 71:a bataljon och Core Batallion, och följer ett genomförande. Några hundra meter bort hörs det ett flertal smällar efter varandra när en rad granater slår ner. Det är en del i Övning Sydstorm som kallas Joint Fire där Nordic Battlegroups enheter för indirekt eld samövar.

Soldater från 311:e kompaniet skjuter granater mot den spelade fienden. Foto: Kalle Bendroth
Soldaterna förbereder sig inför övningsmomentet Foto: Kalle Bendroth

Scenariot ser ut som följer: Fienden från stormakt ”Grannland” har landstigit kring Skånes ostkust. För att lokalisera dem skickades UAV, små obemannade flygplan försedda med kameror och mätinstrument, ut. När ”fiendens” position är känd beordrar ledningsplatsen skjutning med indirekt eld . Granatkastarplutonerna får koordinaterna som UAV har angett och skjuter mot fienden. En radarstation ser granaternas bana och kan därför berätta om skotten träffade målet eller vilka eventuella korrigeringar som måste göras.

- Det ska vara farligt för fienden och säkert för oss, säger André Saedén samtidigt som ett JAS 39 Gripen flyger förbi på låg höjd och skjuter mot målet med sin automatkanon.

Övning med skarp amunition

Att man väljer ett särskilt moment för att samöva den indirekta elden är inte konstigt. Övningen sker med skarp ammunition såväl marken som luftrummet måste vara säker för övningens deltagare.

- När vi omgrupperar är det viktigt att alla kommer på plats vid rätt tidpunkt så att vi kan genomföra de manövrar vi behöver göra för fienden antingen ska bekämpas eller röra sig i den riktning vi vill ha dem till, säger André Saedén.

Samtliga enheter som är med på övningsmomentet är också delar i NBG, då de vid eventuell insats måste kunna fungera ihop är det viktigt att det, som nu, övas. De delar som ingår i övningen kommer från P 7, K 3, F 17 och Lv 6.  

Viktigt att få öva

Längre bort på fältet slår ett antal rökgranater ner och skapar en rökridå för att marktrupperna ska kunna röra sig utan att bli sedda.

- Det är klart att i början känns det lite ringrostigt, men ju mer vi övar ihop, ju bättre blir vi. Alla delar ska i slutändan flyta ihop till en helhet. Nu börjar det fungera riktigt bra för alla i det här momentet, säger André Saedén.

Solen lyser starkt över den skånska ostkusten samtidigt som den spelade fienden tvingas norrut. Momentet går mot sitt slut och ett stort antal soldater, från ett stort antal förband, har därmed lyckats med sin uppgift.